• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 13 °C

İHA'ların yetenekleri artıyor

İHA'ların yetenekleri artıyor
Türkiye'de üretilen İHA'ların tek başına veya sürü halinde yüksek çözünürlükte görüntü alma, işleme üniteleriyle birlikte çalışma algoritmalarının özgün olarak geliştirilmesi sağlanacak.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), savunma sanayisinin ihtiyaçlarını dikkate alarak Öncelikli Alanlarda Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programına, 'insansız hava araçları için aviyonik, görüntü alma ve işleme sistemlerinin geliştirilmesi'ni de ekledi.

İHA'lar için görüntü alma, işleme görev yükü üniteleri ve birlikte çalışma algoritmaları kritik önem taşıyor. TÜBİTAK, bu alanlardaki ihtiyaçları ve gelişen teknolojileri dikkate alarak İHA'lara yönelik yeni bir çağrıya çıktı.

Çağrıyla, Türkiye'de üretilen İHA tipleri için tek başına veya sürü halinde görüntü alma, işleme görev yükü üniteleri ve birlikte çalışma algoritmaları için özgün ürünlerin geliştirilmesi, tasarım ve test yeteneklerinin kazanılması amaçlanıyor.

Bu kapsamda, orta irtifa ve yüksek irtifa uzun menzilli İHA'da konuşlugözleme alanının yer görüntüsünü tek seferde, 360x185 dereceyle, yüksek çözünürlükte sağlayabilen, tazeleme hızı 30 Hz olan çoklu kameralı görüntü alma sistemlerinin geliştirilmesine odaklanılacak.

Daha az enerji ve yer kaplama

Belirtilen sistemler için FPGA tabanlı görüntü işleme, video kodlama ve şifreleme algoritmalarının donanım ve yazılımları geliştirilecek. Görüntü işleme algoritmaları ve donanımlarında kullanılmak üzere daha az enerji harcayan ve daha az yer kaplayan ASIC (uygulamaya özel tümleşik devre) sistemleri yapılacak.

Otonom İHA'ların hareketli hedef belirleme ve izleme görevleri için sürü algoritmalarını da kullanarak aracın rotasını hesaplayan algoritma ve yazılımlar oluşturulacak.

Proje bitiminde hedeflere uygun prototipler elde edilecek

Projeler sonunda belirtilen hedeflere uygun prototipler elde edilmesi hedefleniyor. Sürü içindeki hava araçlarının dinamikleri ve konum bilgileri, hava şartları, 3 boyutlu arazi haritası, 2 boyutlu yol ve ilgi noktaları haritası, görev tanımı gibi bilgileri girdi olarak kullanarak, hava aracının takip edeceği detaylı 3 boyutlu rota (noktalar, dönüşler, yükseklik) bilgilerini çıktı olarak sağlayan algoritmalar ve yazılımlara da ulaşılması bekleniyor.

'İHA'lar için aviyonik, görüntü alma ve işleme sistemlerinin geliştirilmesi'ne yönelik projelerde belirtilen hedeflere ulaşılabilmesi için 36 aylık üst sınır bulunuyor. Proje bütçesinin üst sınırı 4 milyon lira olarak belirlendi. Bu sınır ortaklı projelerde 5 milyon liraya yükselecek. Yurt dışından danışmanlık ve hizmet alımı harcaması ise proje bütçesinin yüzde 10'unu geçemeyecek.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim