Türkiye İstatistik Kurumu mart ayına ilişkin süt ve süt ürünleri üretimi verilerini açıkladı.
Buna göre ticari süt işletmelerince, söz konusu ayda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,8 azalışla 794 bin 111 ton inek sütü toplandı.
Ticari süt işletmeleri tarafından yapılan içme sütü üretimi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,8 artış ile 138 bin 319 ton olarak gerçekleşti.
İnek peyniri üretimi 57 bin 585 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,9 artarken; koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri de yüzde 8,4 artışla 2 bin 270 ton oldu.
Yoğurt üretimi 97 bin 740 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,5 azaldı. Ayran üretimi ise 62 bin 697 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,5 artış gösterdi. Ayrıca mart ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,5, protein oranı ise ortalama yüzde 3,3 olarak tespit edildi.
Öte yandan mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı martta bir önceki aya göre yüzde 0,7 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı ise mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,8 azaldı.