ABD’li milyarder işadamı Elon Musk’un hava, deniz, kara ve demir yollarının ardından “beşinci ulaşım biçimi” olarak nitelendirdiği “Hyperloop” projesinin testleri başladı.
Yolcuları taşıyan kapsüllerin bir yerden diğerine fırlatılması için hava basınçlı tüplerin yer alacağı projenin hayat bulmasıyla 560 kilometrelik mesafe 45 dakikadan daha az sürede kat edilecek.
Uzmanlar, uçak, demiryolu, otomobil ve gemilerin ardından beşinci ulaştırma aracı olması hayal edilen Hyperloop, başarılı olabilmek için potansiyel rakiplerini de saf dışı bırakmak zorunda.
Yolcu uçakları günümüzde saatte 926 km hıza ulaşabilirken, Şanghay’da hizmet veren Maglev treni 500 km hız yapabiliyor. Gelecekte tekrar hizmete girmesi beklenen sesten hızlı jetlerin ise saatte 2200 km hıza yaklaşmaları bekleniyor.
DÜNYANIN BEŞİNCİ ULAŞIM ŞEKLİ: HYPERLOOP
En son teknoloji ‘Hyperloop’ sistemiyle neredeyse saatte 1300 km hıza ulaşabilen ‘tüplü taşıma sistemi’ uzun mesafeli yolculukları bir saatin altına indirebileceği düşünülüyor.
Hyperloop ya da Türkçe uyarlamasıyla “hız yuvarı”, kısaca “hızyuvar”, Elon Musk tarafından tapray, yeni nesil rayötesi sistem teknolojisiyle geliştirilmekte olan üst düzey bir hızlı ulaşım aracı.
Araç, üst düzey ray ötesi sistem olarak tanımlanmakta. Proje bir dönem fikir bazında kalsa da, 2016 ocak ayında Las Vegas’taki Nevada Çölü’nde 4.8 kilometrelik test yolu inşa edildi ve ilk denemeler geçtiğimiz günlerde yapıldı.
Sistemin, indirgenmiş basınç borularının oluşturulmasıyla, hava kompresörleri ve asimetrik motorlar tarafından sürülen hava yastığının üzerindeki basınç kapsülleri üzerinde hareket ettirilmesi amaçlanıyor.
MUSK’IN SON PROJESİ
Hyperloop, Uzay’a astronotlar için kargo taşıyan Dragon uzay kapsülü ve Falcon 9 roketini geliştiren Space X firmasıyla, süper lüks elektrikli otomobiller üreten Tesla Motors’un sahibi Elon Musk’un son ulaştırma projesi kabul ediliyor.
Musk, ve 6 milyara ABD Doları’na mal olması planlanan projesi hakkında yaptığı açıklamalarda, “Boruların arasında yer alacak bağlantı istasyonları arasındaki güvenli mesafe yaklaşık 8 km olacak. Böylece, aralarında 560 km mesafe bulunan Los Angeles ile San Francisco arasındaki sistemde 70 istasyon olması düşünülüyor” dedi.
Güvenlik endişelerine de değinen Musk, Hyperloop’un depremlere dayanıklı olacağını ve her türlü hava koşuluna karşı direnebileceğini ifade etti.
42 yaşındaki Musk, yerden belli bir yükselikte bulunacak Hyperloop sistemi için, “Gökten kafanıza düşmesi gibi bir şey söz konusu değil… Tüplerde ilerleyecek vagonlar yoldan çıkamaz” ifadesini kullandı.
“İNSANLARIN YANISIRA OTOMOBİLLER DE TAŞINACAK”
Elon Musk, “alüminyum borularda insanların yanı sıra otomobillerin de taşınacağını” belirtti. Alüminyum tüpler, 450 ile 900 metre arasında yerleştirilen sütunlar üzerinde yer alacak. Musk, “aralarında 1500 km’den daha az mesafe bulunan iki nokta arasındaki ulaşım için Hyperloop’un en ideal ulaşım şekli olacağını” öne sürdü.
Musk, “aralarındaki mesafe binlerce kilometreye çıkan noktalar arasında ise süpersonik jetlerle ulaşımın daha ideal olacağını” belirtti.
Uçak, demiryolu, otomobil ve gemilerin ardından beşinci ulaştırma aracı olması hayal edilen Hyperloop, başarılı olabilmek için potansiyel rakiplerini de saf dışı bırakmak zorunda.
Yolcu uçakları günümüzde saatte 926 km hıza ulaşabilirken, Şanghay’da hizmet veren Maglev treni 500 km hız yapabiliyor. Gelecekte tekrar hizmete girmesi beklenen sesten hızlı jetlerin ise saatte 2200 km hıza yaklaşmaları bekleniyor.
Musk, “yakın zamanda Hyperloop projesi için prototip üretmeye başlayacaklarını” belirtti ve “amacının bu projeden para kazanmak olmadığını” söyledi. Hyperloop sistemi için patent alınmayacağını belirten Musk, projenin açık kaynaklı olacağını belirtti.