Hükümet, büyük yatırımların ilan edileceği toplantıları peş peşe yapacak. Daha önce 29 Mart günü proje bazlı destek sistemi kapsamında teşvik edilecek projelerin Cumhurbaşkanlığında düzenlenecek bir törenle açıklanması bekleniyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “önemli kararlar” beklenen Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısını bugüne alması nedeniyle açıklama ertelendi.
MetCap’ın enerji yatırımı da açıklamayı bekliyor
Cumhurbaşkanı’nın bu toplantıyı ertelenmesi MetCap’ın 4.5 milyar TL’lik enerji yatırımı töreninin de ertelenmesine neden oldu. Bu arada proje bazlı destek sistemi kapsamında yapılacak yatırımlar merak konusu olmaya devam ediyor. Bu yatırımların enerji ve petrokimya başta olmak üzere, otomotiv ve kimya sektörlerinde olduğu tahminleri yapılıyor.
Edinilen bilgilere Savunma Sanayii İcra Komitesi’nde ise diğer projeler yanında son dönemin merakla beklenen ALTAY Tankına ilişkin bir gündem maddesi alındı. ALTAY Tankının seri üretimi ve güç grubunun geliştirilmesine yönelik iki ayrı ihale halen devam ediyor. İcra komitesinin gündemine bir maddenin girmesi mutlaka karar çıkacağı anlamına gelmiyor ancak Hükümetin Türkiye’nin en büyük üretim programlarından biri olan ALTAY seri üretiminde şirket seçimini “çok uzatmak” istemediği biliniyor. Şubat ayında SSM şirketlerden “en iyi ve son tekliflerini” “ikinci kez” almıştı.
Teşvik tutarı 128 milyar TL
Hükümetin açıklamaya hazırlandığı proje bazlı destek sisteminde tutar daha önce 80 milyar TL düzeyinde açıklanmıştı. Başbakan Binali Yıldırım ise tutarın 128 miyar TL olduğunu açıkladı. Böylece yakın dönemde yeni proje kabullerinin olduğu anlaşıldı. Binali Yıldırım, YOİKK tanıtım toplantısındaki konuşmasında, “Aynı şekilde ülkenin dört bir yanında her düzeyde ciddi bir seferberlik yaşandığını görüyoruz. Birkaç güne kadar açıklayacağız. Stratejik yatırım türünden 128 milyar liralık yeni yatırım teşvikini onayladık. Bunu kamuoyuyla önümüzdeki günlerde paylaşacağız” dedi.
Enerji, sağlık, kimya sektöründe büyük yatırımlar bekleniyor
Proje bazlı teşvik modelinde, hükümet yatırımın niteliğine uygun olarak, arsa tahsisinden alım garantisine kadar bir dizi teşvik aracını kullanma imkanı sağlamıştı. Desteklenecek projenin de Ekonomi Bakanlığı sekreteryasıyla Bakanlar Kurulu tarafından seçilmesi esası getirildi. Projelerin Türkiye’nin dış ticaret açığını azaltma, ileri teknoloji sağlama ve sanayi ya da ekonominin istikrarlı şekilde devamını sağlama niteliklerini haiz olması ana amaç olarak belirlendi. Bu kapsamda Türkiye’nin en fazla ithalat yaptığı ürünlerin başında gelen plastik hammaddelere yönelik bir yatırım Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilmişti. Rönesans Holding- Bayegan’ın halı dahil çok çeşitli sanayilerde kullanılan polipropilen üretimi için Adana Yumurtalık’a yatırım yapacağı ilan edildi.
Yine proje bazlı teşvik modeli kapsamında Türkiye’de aşı üretimine yönelik bir yatırımın da yer aldığı kaydedildi. Enerji alanında da son dönemde lisans alan güneş enerjisi yatırımları ile güneş enerjisi üretmekte kullanılan panellerin üretimine yönelik bir projenin de bu kapsamda destekleneceği belirtiliyor.
Öte yandan Petkim’in ikinci bir petrokimya yatırımının da bu kapsamda destekleneceği ifade ediliyor.