Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin daha önce hidroelektrik potansiyelini yeterince değerlendiremediğini ancak son yıllarda bu alana yapılan yatırımlar sayesinde, tabiata dost ve yerli enerji üretimi payında ciddi artış sağlandığını belirtti.
Toplam 94,2 milyar kilovat saatlik enerji üretiminde HES'lerden elde edilen enerji payının yüzde 29,4 olduğunun altını çizen Eroğlu, "Yılın ilk 4,5 ayında hidroelektrik santraller, ülke ekonomisine yaklaşık 6 milyar lira katkı sağladı, bu dönemde HES'lerden 27,7 milyar kilovat saat elektrik enerjisi üretildi." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin, enerji ithal eden bir ülke konumunda olduğunu ve enerji ihtiyacının her geçen gün arttığını vurgulayan Eroğlu, bu doğrultuda ülke açısından HES projelerini hayata geçirmenin bir zaruret olduğunu kaydetti. Eroğlu, HES'lerin cari açığın kapanmasında önemli katkı oluşturduğunu ifade etti.
"İlk 4,5 aylık dönemde gerçekleşen yüzde 29,4'lük üretim yıllık bazda 2005'ten beri gerçekleşen en yüksek oran"
HES projelerinden 15 Mayıs'taki üretimin 2005'ten bu yana en yüksek orana ulaştığına dikkati çeken Eroğlu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve özel sektör tarafından Türkiye'de işletmeye açılan HES'lerden 15 Mayıs 2016'da günlük bazda 35,4'lük üretim gerçekleşti. Böylece 15 Mayıs'ta HES’lerden üretilen elektrik günlük bazda, diğer elektrik üretim kaynakları arasında en yüksek paya ulaştı.
Günlük bazda gerçekleşen bu yüzdeyi sürekli hale getirmek için bu sektöre yatırımlarımız devam ediyor. Zaten ilk 4,5 aylık dönemde gerçekleşen yüzde 29,4'lük üretim yıllık bazda 2005'ten beri gerçekleşen en yüksek oranı oluşturuyor. Bakanlık olarak yerli ve yenilenebilir enerji olan HES'lerin bu oranını sürekli olarak artırmayı hedefliyoruz."
Bakan Eroğlu, Türkiye'nin hidroelektrik üretim potansiyelinin yılda 216 milyar kilovat saat, geliştirilen potansiyelin ise 157 milyar kilovat saat olduğunu bildirdi.