• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara -2 °C

HDR TV için format savaşları sürüyor

HDR TV  için format savaşları sürüyor
İki farklı format, HDR TV’lerin geleceğini nasıl etkileyecek?

Son yıllarda hayatımıza giren yeni TV teknolojilerinin çoğu için hayal kırıklığı demek büyük ihtimalle doğru bir tabir olacaktır. 3D teknolojisinin ev sineması deneyimine bir katkı sağlamaması, 4K’nın insanları bir türlü cezbetmemesi ve kıvrımlı TV’lerin de aslında gayet gereksiz olması, gelecek TV teknolojilerine heyecanlanmayı zorlaştırıyor.

Ancak 2016 ile birlikte hayatımıza giren HDR TV teknolojisi, diğer teknolojilerin aksine pek çok izleyiciyi cezbedebilecek bir şey sunuyor. Kameralardaki HDR teknolojisinden farklı olan HDR TV, en parlak beyaz ile en koyu siyah arasındaki kontrastı daha vurgulu hale getiriyor. Renkleri daha gerçekçi kılıyor ve görüntüyü genel olarak daha canlı gösteriyor. Bu sebeple doğru uygulandığında, HDR teknolojisi TV’lerin görüntü kalitesinde gözle görülür bir gelişme sağlıyor.

HDR teknolojisinden faydalanmak için hem HDR destekli bir televizyon, hem de HDR içerik gerekiyor. 2016 içinde üretilen çoğu orta ve üst seviye televizyonlar HDR desteğine sahip. Warner Bros, Fox, Netflix gibi büyük içerik üreticileri ise film ve dizilerinin HDR sürümlerini yavaş yavaş piyasaya sürüyor.

Ancak HDR teknolojisinin hızla yaygınlaşmasının önünde çok önemli bir engel var. Aynı geçmişteki HD DVD ve Blu-ray savaşı gibi, HDR için de bir format savaşı sürüyor. Şu anda HDR10 ve Dolby Vision olmak üzere iki farklı HDR formatı kullanılıyor.

Samsung ve Sony gibi TV devleri şimdilik sadece HDR10 için destek sunuyor ve görünürde bu format, film stüdyoları tarafından da sıkça kullanılıyor. Öte yandan LG ise yeni HDR TV modellerinin her iki formatı da destekleyeceğini duyurdu.

2016 içinde duyurulan neredeyse bütün HDR televizyonlar HDR10 teknolojisini destekliyor. Ayrıca bazı üreticiler yazılım güncellemesi ile 2015 model bazı televizyonlarına da HDR10 desteğini getirdi. Yani HDR10 formatına sahip bir Blu-ray film satın alırsanız, herhangi bir HDR televizyonda rahatlıkla oynatabilirsiniz.

Dolby Vision ise HDR piyasasını bir miktar karıştırıyor. LG, Vizio gibi birkaç markanın seçili modelleri haricinde, yıl içinde duyurulmuş hiçbir HDR TV modeli Dolby Vision desteğine sahip değil. Üstelik üreticiler yazılım güncellemesi ile bu desteği sunamıyor. Dolby Vision desteği için özel bir Dolby çipi kullanmak lazım, bu da sertifika ve lisans ücreti gerekiyor.

Piyasada HDR10 Hakimiyeti

Samsung yetkilisi Dan Schinasi, HDR10’u tercih etmelerinin sebebi olarak formatın açık kaynak olmasını ve büyük Hollywood stüdyoları tarafından açıkça desteklenmesini gösteriyor. HDR10’un kişiselleştirilebilir bir format olduğunun altını çizen Schinasi, bu sayede içeriğin her panele özel optimize edilebildiğini belirtti.

HDR10’un açık kaynak avantajı, film stüdyolarını da cezbediyor. 20th Century Fox’un baş teknoloji sorumlusu Hanno Basse, stüdyonun geçmişte sinemalarda Dolby Cinema formatında filmler yayınlamasına rağmen, Blu-ray satışlarında HDR10’u tercih etmelerinin sebebi olarak yine formatın açık kaynak yapısını sebep gösteriyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim