TBMM’ye sevk edilen yeni KDV Kanunu Tasarısının, KDV mükellefi olan esnaf ve sanatkâra bu verginin beyanı ve ödemesi ile ilgili büyük kolaylıklar getirdiğini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Öncelikle Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal’a, ve şahsında tüm Maliye bürokrasisine esnafın vergi ile ilgili işlemlerini basitleştirme yönündeki çalışmalarından dolayı teşekkür ederiz. Hasılat üzerinden yapılacak hesaplama, esnafa büyük bir kolaylık getirecek. Ancak vergi oranının düşük olması da oldukça önemli. Oran yüksek olursa hasılat esaslı vergilemeden beklenen verim alınmaz” dedi.
“ESNAF RAHATLAR DEVLETİN GELİRLERİ ARTAR”
Hasılat esaslı vergilemenin vergi ile ilgili işlemleri pratikleştirdiği kadar Maliyenin vergi gelirini de artıracağına inandığının altını çizen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Her sektörün kâr oranları farklıdır. Ancak ortalama bir hesapla hasılat üzerinden alınan yüzde 3 oranındaki verginin, kâr üzerinden alınan yüzde 20 oranında bir vergiye denk geldiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle, hasılat üzerinden alınacak KDV oranının da yüzde 2’yi geçmemesi gerekir. Örneğin yüzde 8 KDV oranı uygulanan gıda sektöründe vergi oranı yüzde 1’i geçerse esnaf bu sistemden zararlı çıkıyor. Yeni sistem ihtiyari olacağı için sektörüne göre yüzde 1 veya yüzde 2 oranındaki bir vergiye esnafın gönüllü uyumu yüksek olacaktır. Bu yöntemle devletin vergi gelirleri de artacaktır” ifadelerine yer verdi.
“FARKLI ORANLARDAN KAYNAKLANAN SORUNLAR KALKMALI”
KDV ödemelerinin aylık olarak yapılması yerine iki ayda bir yapılmasının esnafı bir nebze de olsa rahatlatacağını belirten Palandöken, “Bugünkü yapıya göre kıyasladığımız zaman, yeni sistemde devletimiz esnafa 1 aylık ödeyeceği KDV tutarı kadar sıfır faizli kredi vermiş gibi oluyor. Bu ödeme kolaylığı esnafı son derece memnun edecek. Bununla beraber, KDV konusunda esnafın en büyük problemlerinden biri yüksek KDV oranları ile benzer mal ve hizmetlerde farklı uygulanan KDV oranları. Örneğin leblebiyi toptan alırsanız KDV oranı yüzde 1, perakende satarsanız yüzde 8. Leblebiyi soyayla kaplayınca oran yüzde 18’e çıkıyor. Bu gibi sorunları düzeltmek için kanun değişikliğine ihtiyaç bulunmuyor. Umuyorum ki KDV ile ilgili sorunların giderilebilmesi için hazırlanan bu paket yasalaştıktan sonra Bakanlar Kurulu Kararı ile farklı vergi oranı uygulamalarından kaynaklanan sorunlar da düzeltilir. Özellikle şehir içi ulaşım sektöründe, birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi KDV tamamen kaldırılır veya düşük oranlı bir vergi uygulanırsa ulaştırma sektörünün önemli bir sorunu daha çözülmüş olur” şeklinde konuştu.