Türkiye'de güneş enerjisi potansiyelinin en yüksek olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, teşvik paketiyle de desteklenen yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımcının ilgisi arttı.
Derlenilen bilgiye göre, yıllık güneşlenme gün sayısının fazla olduğu Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır ve diğer bölge illerinde girişimciler, özellikle güneş enerjisi alanına devlet desteğiyle yatırım için yöneldi.
Hükümetin teşvik paketi ile de desteklediği sanayiciler, bölge illerinin birçok noktasında enerji potansiyelini kara dönüştürebilmek için ciddi ölçeklerde güneş enerjisi santrali kurmak için çalışmalara başladı. Bölge halkının "güneş tarlası" diye nitelendirdiği santraller, aynı zamanda elektrik enerjisi problemleri nedeniyle sorun yaşayan çiftçiler için de gelecek dönemlerde yeni bir alternatif olarak ön plana çıkıyor.
"Metrekare başına bin 500 kilovat"
GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi proje yürütücüsü ve Harran Üniversitesi (HRÜ) Mühendislik Fakültesi Termodinamik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Yeşilata, yaptığı açıklamada, bölgede son dönemde güneş enerjisinden faydalanmanın arttığını söyledi.
Güneş enerjisinden kazanabileceğini anlayan yatırımcıların yavaş yavaş santral kurmaya başladığını belirten Yeşilata, hükümetin son dönemde yenilenebilir enerji alanında mevzuat ve bürokratik kolaylık sağlamasının yatırımcının işini kolaylaştırdığını ifade etti.
Yeşilata, bölgenin yıllık 3 bin saati bulan bir güneşlenme süresi olduğunu belirterek, "Aşağı yukarı metrekare başına bin 500 kilovatı bulan bir güneş enerjisi radyasyon potansiyelimiz var. Bu değerler Türkiye ortalamasının üzerinde olan değerlerdir. Bölgeye kurduğunuz bir kilovatlık panelden GAP bölgesinde bin 500 megavat saat elektrik üretmeniz mümkün olabiliyor. Bu ortalama değerler diğer bölgelerin üzerindedir. Noktasal bazda baktığımızda bölgedeki illere yönelik HRÜ olarak özel bir çalışmamızda var. Tüm illeri güneş enerjisi potansiyelini ortaya koymaya çalıştık özellikle Adıyaman bu noktada bölgede en öne çıkan il oldu." diye konuştu.
"40 bin panelli yatırım"
Bölgenin en büyük yatırımını yapan özel firmanın müdürü Aziz Geçgel de tesisi Bozova ilçesinde yaklaşık 4 ay gibi kısa bir sürede kurduklarını anlattı.
Tesiste yaklaşık 40 bin adet güneş panelinin kullanıldığına işaret eden Geçgel, yıllık 24 milyon kwh enerji üretimi beklediklerini vurguladı.
Türkiye'nin son yıllardaki yüksek büyüme ve kalkınma hızı dolayısıyla enerjiye daha fazla ihtiyaç duyduğuna değinen Geçgel, şu bilgileri verdi:
"Enerji kaynakları açısından dışa bağımlı olan ülkemiz için yenilenebilir enerji kaynakları yatırımları oldukça önemli. Bu santral yaklaşık 6 aydır çalışıyor. Türkiye'nin ikinci büyük güneşten elektrik üreten santrali olarak faaliyetteyiz aynı zamanda Güneydoğu'nun ise en büyük bu alandaki tesisiyiz. Şu anda saatte 9 megawat elektrik üretiyoruz. Yaklaşık 15 milyon avro yatırım yaptık, Güneydoğu'da benzer çok yatırım yaptık. Diyarbakır'da hücre fabrikamız var, hiçbir sıkıntı olmadan çalışıyoruz."
Geçgel, bölgede ilk etapta tahmin ettikleri üretimin 3'te bir daha fazlasını üretmeyi başardıkları için de mutlu olduklarını sözlerine ekledi.