• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara 0 °C

Güneş enerjisini gezer GES’le kırsala yayacak

Güneş enerjisini gezer GES’le kırsala yayacak
Güneş enerji sistemleri şirketi SUOZ Enerji, özel römorklar üzerine monte ettiği mini güneş santrallerini çiftçinin, yazlıkçının ve küçük ölçekli işletmelerin kullanımına sunuyor.

SUOZ Enerji, Aydın Kuşadası yakınlarında kurduğu 9.3 MW’lik güneş santralini üretime hazır hale getirdi. SUOZ Enerji CEO’su Berk Uçuran Çiller, bölgeye yapılan inceleme gezisi sırasında santrale ve şirketin diğer çalışmalarına dair bilgi verdi.

Çiller, Kuşadası Lisanssız Güneş Enerjisi Santrali’nin SUOZ Grubu’na bağlı Mar Solar solar panel fabrikasında üretilen panellerle tamamlandığını belirtti. Grubun bu alandaki ilk yatırımı olan Kuşadası Lisanssız GES’te farklı verimlilik ve teknolojiye sahip dört panel tipi ve arsa kullanıldığını ifade eden Çiller, tesislerin bu özellikleriyle bir tür Ar-Ge projesi olduğunu vurguladı.

Mobil güneş santrali

SUOZ Enerji, güneş enerjisinin tüm potansiyel kullanım alanlarında giderek daha yaygın şekilde kullanılacağı vizyonundan hareketle, Türkiye’ye özgü çeşitli ürün ve hizmet çözümleri üzerinde de çalışmalar yürütüyor. Şirket CEO’su Berk Uçuran Çiller, bunlardan birinin, özel bir römork üzerine monte edilmiş 3 kilovatlık (kW) güce sahip, Taşınabilir Enerji Sistemi 3000 (TES 3000) adını verdikleri mobil GES olduğunu söyledi. Çiller TES 3000’in tarla ve bahçesini sulamak için elektrikli pompa kullanan çiftçilerin, yazlıkçıların ve seyyar çalışırken elektriğe ihtiyaç duyan tüm kişi ve kuruluşların ihtiyacını görebileceğini söyledi.

Tunus ve Angola’ya yatırım

Önümüzdeki beş yılda yurtiçinde 150 MW, küresel pazarda ise 700 MW’lik GES yatırımı hedeflediklerini anlatan Çiller, şunları söyledi: “Türkiye’de mevcut lisanssız projelerden, fizibilitesini ve süresini uygun gördüklerimizle ilgileniyoruz. Lisanslı projeler ve ihaleler için ise solar panel çözüm ortağı olarak ilerlemeyi hedefliyoruz. Yurtdışında Afrika’yı yakın markaja aldık. Tunus ve Angola’da 300’er MW’lik GES yatırımı ve Angola’da 200 MW kapasiteli güneş paneli fabrika yatırımı ve kurulumu için ihale aşamasındayız.”

TIR üzerine 40 KW'lik taşınabilir santral yolda

SUOZ Enerji Grubu bünyesindeki Mar Solar’ın Genel Müdürü Erdal Kılınç, TES 3000 adlı mobil ya da gezer GES’in üç prototipini yaptıklarını, şimdi 10 tanesinin de yapım aşamasında olduğunu söyledi. Bu ürünü önümüzdeki haftalarda Anadolu’da beta teste göndereceklerini aktaran Erdal Kılıç, “Bunları bedelsiz verip kullanılmalarını sağlayacağız. Alacağımız geri bildirimlere ve özel ihtiyaçlara göre teknik tadilatlarını yapıp piyasaya süreceğiz. Sadece panelle çalışırsa 1.5 kW’lık güç verebilecek. Ama römorkta, panellerin altında depolama üniteleri, bataryaları da var. Bu sayede için 3 kW’lık bir güç sağlayabiliyor” diye konuştu. Aynı yaklaşımla daha büyük sistem üzerinde de çalıştıklarını anlatan Kılıç, “Daha büyük ihtiyaçlar için, örneğin büyük pompalar, şebekeye uzak yol üzeri tesisler gibi yerlere yönelik 40 kW’lık bir geçer GES sistemi üzerinde de çalışıyoruz. Onu da yıl sonuna kadar bitireceğiz. TIR dorsesi gibi bir platform üzerinde yer alacak” dedi.

Güneş takip ve özel izleme sistemi

SUOZ Enerji, 9.3 MW gücündeki Kuşadası Lisanssız GES, güneş takip sistemi ve özel izleme donanımı gibi özelliklere sahip. Santralin 4.5 MW’lik bölümü Array Tracking System olarak adlandırılan güneş ışınlarını ideal açıyla almaya yarayan sistemle donatılmış durumda. Panelleri taşıyan konstrüksiyon, güneşin konumuna göre doğuya 52 derece, batıya 52 derece dönerek panellere toplamda 104 derecelik bir açı sağlıyor. SUOZ CEO’su Berk Uçuran Çiller, santralin bu özellikleri sayesinde benzerlerine oranla ortalama yüzde 22 daha yüksek verimle çalışabildiğini vurguladı. Çiller, bu verim farkının yaz aylarında yüzde 50’ye kadar çıkabildiğini de ekledi.

Kaynak: Mehmet KARA / DÜNYA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim