Geçen ay, Barselona Limanı, Barselona Ticaret Odası işbirliğiyle İstanbul Ceylan Intercontinental Oteli'nde bir Ticaret Etkinliği gerçekleştirildi. Bu etkinlikte katılımcı olarak Barselona Limanı Gümrük Müdürü Elena Morancho ve İstanbul Gümrük Muhafaza Müdürü Tevfik Usta’nın sunumlarını arka arkaya izleme ve dinleme fırsatı buldum. Avrupa Birliği’ne üye olmuş ve 2008 yılındaki global krizden etkilenmiş bir ülke ile AB’ye Üye olmak isteyen ve 2008 global krizini teğet geçerek atlatan ülkemizin gümrüklerindeki vizyonlarını yakından takip ettim.
Türkiye Cumhuriyeti, ticaret ve gümrük konusunda 2011 yılında büyük bir revizyona girerek, gümrük müsteşarlığını bakanlık ile birleştirerek “gümrük ve ticaret bakanlığı” yaptı ve yeni logosunda yaptığı değişiklik ile de olsun gerek ise 2014 yılına kadar açıkladığı stratejik planlar olsun ayağını daha sert yere bastığını ve 2023 vizyonuna uygun hareket ettiklerini bize gösterdi.
Şimdilik sadece teoride mümkün olduğunu düşündüğümüz elektronik gümrük, kağıtsız gümrük ve tek pencere sistemlerinin Avrupa’da kullanıldığını Barselona liman müdürünün yapmış olduğu sunumdan daha net bir şekilde öğrendik. 2007 yılından bu yana tek pencere sistemini kullanan Barselona Limanı gümrüğü alt yapı sayesinde tüm özel, şahıs ve kamu kuruluşlarının ortak kullandığı bir alt yapının olduğunu ve hızlı bir şekilde gümrükte mal çekiminin gerçekleştiğini, 2011 yılının ilk 10 ayı ortalamasının elektronik ortam sayesinde 4.5 saat olduğunu gurur ile anlattı.
Gümrük müdürümüzün gerek sunumlarında olsun gerek birebir yapmış olduğum sohbet esnasında olsun kendilerine olan güveni gerçekten geleceğe umutla bakmamızı sağladı.
Yeni yapılandırma içine giren Gümrük idareleri ve yetiştirilen stajyer memurlarla ilgili aldıkları eğitimlerinden, elektronik gümrük mevzuatına hakim memurlar yetiştirildiğinin altını çizdi müdürümüz. Bunların haricinde pilot bölge olarak seçilen Karaköy gümrüğünün 2012 yılında geçeceğimiz elektronik gümrük ve 2014 yılına kadar hizmete girecek tek pencere sisteminin işleyişini test ettiklerini ve bu testin başarılı bir şekilde gerçekleşmeye devam ettiğinin altını çizdi.
Karaköy Gümrüğü’nde hiçbir sıkıntı yaşanmadan kullanılan bu sistemin Türkiye’nin ihracat ve ithalat konusunda daha hızlı olmasını ve dünyanın en kolay gümrüğüne sahip ülke olmamızın kapısını açacak olmasını hepimiz umut etmekteyiz.
Tabi ki bu elektronik ortama geçmemiz ilk zamanlarda bazı sıkıntıları da getirecek ve bir alışma sürecine tabii olacağız. Ama umut ediyoruz ki bu süreç de en kısa sürede alışarak yıllık ortalama mal çekim hızını Barselona Limanı’nın hızına eşit bir hızda çekebileceğiz.
Yaşanacak sıkıntılardan bir tanesi de 2008 yılında yaşanan kriz ile gün geçtikçe artan işsizlik oranının bu elektronik gümrük ile yeniden artması olacak ama bizler umut ediyoruz ki, 2014 yılına kadar hizmete sokulacak yeni gümrük sistemlerinin en ince detaylarına kadar düşünülerek hazırlandığı ve işsiz kalacak birçok arkadaşım için şimdiden işsiz kalmamaları için planlamaların yapıldığını umut etmekteyiz.
2012 yılında dünyada yaşanması beklenen kriz Türkiye’nin büyüme hızını yavaşlatacak mı, bunu zamanla göreceğiz. Sektör temsilciliklerinin düşüncesi, dünyanın krizden etkilenecek olması ama sert geçecek bir kriz beklenmemesidir. Türkiye’de lojistik sektörünün yüzde 10 büyüme yaşanacağını düşünen sektörün ileri gelenleri 2012 yılında Türkiye’nin konumunu çok daha iyi olacağını düşünmekte ve bizlerde umut içinde 2012 yılına bakmaya devam etmekteyiz.
Ercüment TAHMAZ
Metsan Group
Yönetim kurulu Başkanı