Çin yönetimi ile ABD ile arasındaki “gümrük düellosu” sertleşerek devam ediyor. İki ülke arasındaki ticari anlaşmazlığın tırmanması yabancı yatırımcıyı tedirgin ediyor. Çin ise yatırımcı güvenini korumak için bazı tedbirler almaya hazırlanıyor. Çin ve ABD’nin karşılıklı olarak ek gümrük vergisi açıklamasının hemen ardından Çin yatırım dostu bazı kararlar açıkladı.
ABD Başkanı Donald Trump Çin’den ithal edilen 200 milyar dolar tutarındaki mala daha ek gümrük vergisi uygulanacağını duyurmuş, Çin de misilleme kararı alarak ABD menşeli ithal mallarının 60 milyar dolarlık bölümüne daha ek vergi koyduğunu açıklamıştı. Donald Trump gümrük tarifeleriyle ilgili kararına Çin’in misillemede bulunması durumunda Çin menşeli 267 milyar dolar tutarındaki mala daha gümrük vergisi uygulayacaklarını duyurmuştu.
Bu gelişmelerin ardından Çin Başbakanı Li Keqiang, yabancı yatırımcı çekmeye yönelik yenilikler yapılacağını bildirdi. Li, yabancı şirketlerin ülkede Çinli şirketlerle rekabet edebilmesine olanak sağlayacaklarını, bunun ekonominin canlanmasına yardımcı olacağını söyledi. Dünya Ekonomik Forumu toplantılarında konuşan Li, yeni vergi indirimlerinin planlandığını söyledi. Bunun yanı sıra ülkedeki özel işletmeler için finansman yaratılmasını kolaylaştıracaklarını ifade eden Başbakan, “Kredinin kamuya yönelmesinden muzdarip olan özel sektöre daha fazla finansman kaynağınının önü açılacak” dedi. Ayrıca ülkenin para birimi yuanda devalüasyona gidilmeyeceği taahhüdünde bulundu. Li, para biriminde rekabet amaçlı devalüasyona gitmeyeceklerini ve ihracatı desteklemek için yuanı zayıflatmayacaklarını söyledi. Başbakan Li, ülkede büyümenin aksamadan sürmesinin dış ortamdaki önemli değişiklikler nedeniyle giderek güçleştiğini ancak Çin’in büyük ölçekli teşviklere başvurmayacağını kaydetti. Ekonomide zorluklar ve sorunlarla başa çıkabilmek için Çin’in pekçok araca sahip olduğunu ve makro-ekonomik politkalarını istikrarlı tutacağını belirtti. Başbakan, Çin’in izleyeceği daha proaktif mali politikanın odak notasının vergilerin ve harçların azaltılması olacağını söyledi.
İleri teknolojiye ağırlık
Bu arada Çin Komünist Partisi’nin yayın organı “People’s Daily” gazetesinin baş makalesinde Çin’in ABD ile arasındaki ticari anlaşmazlıktan ithalat bağımlılığını azaltma ve ileri teknoloji ürünlerine ağırlık vermede yararlanacağı dile getirildi. Yazıda “ABD’nin önlemleri yüzünden Çin’deki fiyatların yüksek oranda artmasından çekinmedikleri ve ithalatı düşürüp, yerli üretimi arttıracakları ve ileri teknoloji ürünleri geliştirip dışarıya satacakları” belirtildi.
Trump'ın ek gümrük tarifeleri Çin in büyümesini yavaşlatabilir. Alman IFO’nun araştırmasına göre, ABD hükümeti tarafından açıklanan ek gümrük tarifeleri Çin’de ekonomik büyümeyi 0,1 ila 0,2 puan düşürecek. IFO Uluslararası Ekonomi Merkezi Direktörü Gabriel Felbermayr, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Tarifeler yıl sonuna doğru yüzde 10 dan yüzde 25 e çıkarsa büyümedeki azalma etkisi 0,3-0,5 puan artacaktır. Bu etki fark edilebilir ancak Çin in mevcut yıllık yüzde 6,5 büyümesini göz önünde bulundursak ılımlı” ifadesini kullandı.
Gayrimenkul fiyatları yükselebilir
ABD’nin uyguladığı ek gümrük tarifelerin ekonomiye etkisini dengelemek için Çin’in başvuracağı bir diğer yol da gayrimenkul sektörünü güçlendirmek. CLSA gayrimenkul analisti Nicole Wong, gayrimenkul fiyatlarının artırılmasının yüksek tarifelerden zarar gören ekonomiye destek vereceğini ileri sürdü. Wong, fiyatların kademili olarak artmasının alım için tüketiciyi harakete geçireceğini, bunun sektördü hareketlendirerek inşaat alanında yeni istihdam yaratılmasını sağlayacağını ve arazi satışlarını artırakak yerel yönetimler için kaynak yaratacağını söyledi.