• BIST 9488.63
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C

Gemi takibinde uyduya rakip yazılım geliştirildi

Gemi takibinde uyduya rakip yazılım geliştirildi
​Bilkent Üniversitesinde, HAVELSAN ile birlikte radar ya da başka yardımcı üniteden destek almadan askeri ve sivil gemileri kamera görüntüsünden yüksek başarı oranıyla tanımlayan yazılım tasarlandı.

Bilkent Üniversitesinde, HAVELSAN ile birlikte radar ya da başka yardımcı üniteden destek almadan askeri ve sivil gemileri kamera görüntüsünden yüksek başarı oranıyla tanımlayan yazılım tasarlandı.

Bilkent Üniversitesi ile sanayinin önde gelen kuruluşlarının işbirliğiyle uygulanan Sanayi Odaklı Bitirme Projeleri kapsamında Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Faiz Caner Adlı, Kaan Eker, Ömer Faruk Tartar, Buğra Yalıtuna, Onur Yörük, Göktuğ Kağan Yüksel, HAVELSAN için Kemera Görüntüsü Esaslı Gemi Tespit ve Sınıflandırma Yazılımı üzerine çalışma başlattı.

Proje ekibinin çalışmalarında, herhangi bir cisme veya nesneye dair belli başlı tanımlayıcı özelliklerin çıkarılmasında ve bu çıkarımların bilgisayarda işlenebilecek sinyallere çevrilmesinde kamera görüntülerinin kullanıldığı belirlendi. Bu bağlamda askeri ya da sivil gemilerin tespit ve tanımalarının yapılmasına yönelik olarak bunların kamera görüntülerini kullanarak gemilere yönelik tüm ayırt edici bilgilerin toplanması hedeflendi.

Hem askeri hem de sivil alanlarda kullanılabilecek başarılı bir gemi tespit ve takip yazılımı geliştirmek için 3 ana bölümden oluşan çalışma planıyla hareket edildi. Bunlar, sistem planlaması, yazılım geliştirilmesi ile test ve doğrulama süreçleri şeklinde yürütüldü.

Video görüntülerinden gemilerin açı ve uzaklık bilgilerine ulaşıldı
Geliştirilen yazılımın yüksek çalışma hızıyla birlikte asgari işlem yükü ve hata payıyla, hem akademik hem endüstriyel (askeri ve sivil) uygulamalarda kullanılan benzer yazılımların ötesinde, öncü ve yenilikçi bir ürün olması hedeflendi.

İnternet üzerinden birçok video, yazılımın testi için kullanıldı. Bununla da yetinilmeyip 3 boyutlu yazıcıdan gemi modelleri çıkarılarak, yazılım simülasyon ortamında gerçek zamanlı olarak çalıştırıldı.

Sonuç olarak radar ve herhangi bir yardımcı üniteden bilgi almadan video görüntülerinden gemilerin açı ve uzaklık bilgilerine ulaşıldı.

hevelsan_bilkent_uni_1.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim