• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara 0 °C

Geleceğin tohumlarını ışınlayan merkez de EXPO 2016'da

Geleceğin tohumlarını ışınlayan merkez de EXPO 2016'da
EXPO 2016 Antalya'da Akdeniz Üniversitesi standında yerini alan Akdeniz Üniversitesi Nükleer Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezinde, tohumların ışınlanması sayesinde, bitki ıslahı daha etkili ve hızlı bir şekilde yapılabiliyor.

EXPO 2016 Antalya'da Akdeniz Üniversitesi standında yerini alan Akdeniz Üniversitesi Nükleer Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezinde (NÜBA), tohumların ışınlanması sayesinde, bitki ıslahı daha etkili ve hızlı bir şekilde yapılabiliyor.

NÜBA Müdürü ve Fen Fakültesi Fizik Bölümü Nükleer Fizik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Boztosun, yaptığı açıklamada, tıp, ziraat, mühendislik gibi farklı disiplinlerden bilim insanlarının bir araya gelerek 2013'te Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı'nda hurdaya ayrılan bir elektron hızlandırıcısına bir takım modifikasyonlar yaptıklarını ve cihazı nükleer deneyler ve uygulamalar için kullanmaya başladıklarını anlattı.

Boztosun, NÜBA'da yaptıkları çalışmaların, özellikle nükleer teknik uygulamalarının daha yeşil bir dünya ve daha çevreci uygulamalar için önemli olduğuna işaret ederek nükleer uygulamaların Türkiye'nin teknolojik bağlamda gelişmişlik düzeyine katkı sağlayacağını aktardı.

"Tohumlar radyasyonla rahatsız ediliyor"

Cumhuriyet tarihinin en büyük iki yatırımının Sinop ve Akkuyu nükleer santralleri olduğunu savunan Boztosun, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla ülkemizin nükleer teknolojiyi artık ithal eden değil, kendi kaynakları ile üreten, yerlileştiren bir teknolojiye doğru geçmesi gerekmektedir. Bu bağlamda merkezimizde çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle radyasyonu kullanarak tohum ıslahından, gıda ışınlamaya kadar birçok uygulamalar yapılmaktadır. Burada daha çok Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşları ve özel sektöre, radyasyon ile tohum ıslahını yapmaktayız. Elde ettiğimiz bu yüksek enerjili gama ışınlarıyla farklı dozlarda radyasyon ile tohumu rahatsız ediyoruz. Bu tedirgin etme ile tohumda bir verim artışını sağlamak amaçlarımızdan bir tanesi. İkincisi farklı çeşitlilikte tohumlar üretme ve bu bağlamda özel sektöre ve devletimizin kurumlarına bilgi ve deneyimimiz ile katkı sağlamak. Üçüncü olarak ise gıda ışınlama ile gıdaların raf ömrünü uzatma ve özellikle baharat gibi gıdalar için aflatoksin veya küflenmeyi gama ışınlaması ile engelliyoruz."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim