• BIST 9549.89
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 13 °C

Gebze’ye 1.2 GW’lık güneş paneli fabrikası

Gebze’ye 1.2 GW’lık güneş paneli fabrikası
Türk solar şirketi Smart Energy Group, Çinli Phono Solar ile birlikte Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde 1200 MW kapasiteli güneş paneli fabrikası kuracak. Yaklaşık 400 MW’lik ilk etap yakında üretime başlıyor.

Türkiye’de halen 1400 MW’ye yaklaşan güneş paneli üretim altyapısına ciddi katkı sunacak bir yatırım daha devreye girmek üzere. Yeni yatırımın altında Bulgaristan ve Yunanistan gibi balkan ülkeleri ile Türkiye’de güneş santrali yatırımları bulunan ve diğer yatırımcılara anahtar teslim GES kurulum hizmetleri sunan Smart Energy Group’un imzası var.

Çinlilerle stratejik ortaklık

Smart Energy Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Halil Demirdağ, güneş paneli üretme kararı almalarının arkasında, Türkiye’nin ithalat rejimindeki düzenlemelerin yattığını belirtti. Demirdağ, tüm dünyada bankaların ve sigorta şirketlerinin onay verdiği markalardan Çinli Phono Solar’ı Türkiye’ye stratejik ortak olarak gelmeye ikna ettiklerini söyledi.

İlk kısım yakında devrede

Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Tembelova’daki güneş paneli fabrikasının dört üretim hattından oluşan yaklaşık 400 MW’lik kısmı kısa süre içinde devreye girecek. Demirdağ, “Yıllık üretim kapasitesi 1200 MW’ye gidecek şekilde planlama yaptık. Fabrika binası buna uygun dizayn edildi. Arsa arazi sorunu yok. Üretim hattını, 23 bin 500 metrekarelik alana sahip hazır bina içine kuruyoruz” dedi.

Ürünlerin pazarı ve alıcısı hazır

Halil Demirdağ, Phono Solar’ın bütün dünyada kabul edilen ürünlerini onların onaylamış olduğu şekilde Gebze’de üretmeye başlayacaklarını vurgularken “Dolayısıyla fabrikadan birinci gün çıkacak mal uluslararası garantilere ve sigorta güvencelerine sahip olacak. Ağustos ayında ilk panel üretiminin gerçekleştirilmesini hedefliyoruz. Hatta bu banttan çıkacak ilk parti ürünlerin müşterileri bile hazır. Yurt içinde satışı yapılmış durumda” diye konuştu.

Ucuz girdi, Çinli ortaktan

Halil Demirdağ, Çinli ortak Phono Solar’ın Gebze’deki panel fabrikasına uygun fiyata hammadde tedarik edeceğini belirterek “ABD ve Avrupa ülkelerinde Çin menşeili ürünlere yönelik anti damping uygulamaları nedeniyle Türkiye’de üretim yapmak onlar için de avantajlı. Biz stratejik ortağımıza, maliyet artı belli bir kar oranıyla üretim yapacağız. Yani tesislerimiz kendi pazarını da oluşturarak hayata geçirilecek şekilde planlandı” şeklinde konuştu.

İlave yatırımlar için teşvik belgesi

Halil Demirdağ, GOSB Tembelova’daki panel fabrikasının sadece Türkiye pazarını hedeflemediğinin altını çizdi. Demirdağ şunları söyledi: “Fabrika kapasitesini 420’den 1200’e çıkartacak yatırım için teşvik belgemizi aldık. Stratejik ortağımızın Avrupa bölgesine yönelik satışlarının bu fabrika üzerinden yapılması planlanıyor. Avrupalı yerli panel üreticilerinin fiyatları yüksek kaldığı için piyasadan yavaş yavaş çekilmeleri de bu ülkelerde hem bizim hem de Phono Solar için ciddi bir imkan ortaya çıkarıyor.”

Çift yönlü çalışan paneller üretilecek

Smart Energy Group ile Çinli Phono Solar’ın stratejik ortaklığıyla Gebze’de kurulacak tesislerde yeni jenerasyon çift yönlü güneş panelleri de üretilebilecek. Smart Energy Group CEO’su Halil Demirdağ, “Üretim ekipmanlarını alırken, gelecek beş yılda piyasada en çok satılacak panelleri üretme yaklaşımıyla davrandık. Dolayısıyla teknolojinin eskimesi ihtimalini de daha yatırımı planlarken elimine ettik” dedi.

“YEKA’yı beklemedik hemen harekete geçtik”

Smart Energy Group Başkanı Halil Demirdağ, Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerjide yüksek hedefleri bulunduğuna işaret ederek, “Yurt içinde üretimin öne çıkacağını görüyoruz” dedi. Fabrika kurmak için YEKA ihalesini beklemek gerekmediğini ifade eden Demirdağ şunları söyledi: “Biz ihale kazanıp da sonra fabrika kurma mantığıyla hareket etmiyoruz. Biz bir yatırımcı ve EPC firması olarak sekiz sene önce girdiğimiz bu sektörde kendi uzmanlaştığımız alanlarda büyümeyi tercih ettik. Ancak ithalat rejimindeki değişiklik yerli ve yurt içinde üretimi özendirdiği ve özendireceği için 2016 yılından itibaren bu yatırımın gerekliliğini tespit edip harekete geçtik. Geçen yılın sonlarında ise kapasitemizi belirleyip, 420 MW civarında belirleyip tesisin kurulumu için çalışmaları hızlandırdık.”

Kaynak: Mehmet KARA / DÜNYA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim