• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 11 °C

Gaz ticareti platformu'nda ikinci aşama

Gaz ticareti platformu'nda ikinci aşama
Türkiye'de hayata geçirilecek 'gaz ticareti platformunun' ikinci fazına geçildi.

Uluslararası danışmanlık şirketi Accenture'ın Türkiye Enerji Grubu Başkanı Hakan Irgıt, Türkiye'nin doğalgaz ticaret merkezi olması yönünde atılacak adımlar için çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Gaz ticareti platformunun tasarım ve uygulama planının hazırlanması projesinin ilk fazını geçen sene bitirdik. Bu sene de bakanlığın onayıyla ikinci fazına başladık." dedi.

Irgıt, yaptığı açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına gaz ticareti platformu projesinin tasarımını yaptıklarını söyledi.

Hakan Irgıt, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının koordinasyonunda yürütülen, Avrupa Birliği ve Dünya Bankası fonlu, ana paydaşı Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) olan gaz ticareti platformunun tasarım ve uygulama planının hazırlanması projesinin ilk fazını geçen sene bitirdiklerini bildirdi. Irgıt, "Bu sene de bakanlığın onayıyla ikinci fazına başladık. Platformun tasarımı, teknolojisi, süreçleri ve organizasyonu nasıl kurgulanabilir, Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) ile entegre nasıl çalışılabilir gibi soruların cevapları üzerinde çalışıyoruz." diye konuştu.

Irgıt, Türkiye'nin doğalgaz için transit ülke olmasının ülke çıkarına hizmet etmeyeceğini belirterek, "Bunun yerine ülkedeki fiziki giriş ve çıkış kapasitelerini artırarak, Avrupa ve Asya ile olan enterkonneksiyon kapasitelerini güçlendirmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

BOTAŞ'ın yeniden yapılandırma sürecine girmesi gerektiğini ifade eden Irgıt, kurumun piyasada hem rekabetçi bir piyasa oyuncusu hem de güçlü bir iletim sistemi işletmecisi olarak konumlandırılması gerektiğini dile getirdi.

Şirketlerinin yapılandırma konusunda yeterli tecrübeye sahip olduğuna dikkati çeken Irgıt, "Bakanlık, BOTAŞ, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve EPİAŞ ile daha önce bu dönüşümü gerçekleştirmiş ülkelerdeki gaz ticaret merkezlerinin ve iletim sistem operatörlerinin yapılanmalarına ilişkin detayları incelediğimiz saha ziyaretleri de devam ediyor." dedi.

'Geçiş'ten ziyade ticaret merkezi olmalı

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Uzmanı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl de Türkiye'nin, doğalgazın geçiş güzergahı olmasından ziyade, ticaret merkezi olmasının daha önemli olduğunu ve bunun dile getirilmesi gerektiğini söyledi.

Karagöl, Türkiye'nin etrafında Rusya, Azerbaycan, İsrail, İran ve Türkmenistan gibi birçok doğalgaz zengini ülke olduğuna dikkati çekerek," Bu kaynak Türkiye'ye geldiğinde, bununla ilgili altyapı ve doğalgaz depolama tesisleri tamamlandığında atılacak adımlarla ticaret merkezi olabiliriz." dedi.

Türkiye'de gelecek dönemde yaşanacak gelişmelerle birlikte doğalgaz ithalatı yapacak birçok firmanın ortaya çıkabileceğinin altını çizen Karagöl, "Piyasanın serbestleştiği ve kontratların konuşulmadığı bir süreç olacak belki de. Dolayısıyla gazın fiyatının oluştuğu ve ticaretinin yapıldığı bir yer olabiliriz. Gazın buradan geçtiği bir ülke olmaktansa, bu yapıyı ticaret merkezi olarak tasarlamak gerekiyor." diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim