• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 4 °C

FİGES, ALTAY tank motoru ve transmisyonu için iddialı

FİGES, ALTAY tank motoru ve transmisyonu için iddialı
FİGES Genel Müdürü Koray Gökalp motor ve transmisyon geliştirilmesi konusunda Türkiye’nin en deneyimli şirketi olduklarını belirterek, “Bizim teklifte, FİGES tasarımı bitirdiğinde üretim için ek yatırıma gerek kalmayacak, üretim başlayacak” dedi.

ALTAY tankının motor ve güç aktarım organları (transmisyon) geliştirilmesi için teklif veren mühendislik şirketi FİGES Genel Müdürü Koray Gökalp, “gerçek anlamda” yerli ve milli çözüm için güçlü bir mühendislik altyapısının gerektiğini, bunu da kendilerinin sağladığını söyledi.

Motor ve transmisyon geliştirilmesinin “mühendislik projesi” olduğunu, FİGES’in de bu konuda Türkiye’de en deneyimli şirket olduğunu söyleyen Gökalp, bu projeyi yürütecek deneyimli mühendis kadrosunun hazır hale getirildiğini, başka şirketlerde aynı insan kaynağının bulunmadığını savundu. Şimdiye kadar yaptıkları işlerden elde ettikleri deneyimlere göre, hiçbir yabancı katılımcının bu teknolojiyi “ekonomik gerekçelerle” Türkiye’ye vermek istemediğini gözlemlediklerini aktaran Gökalp, “Ortak yapalım.. Kesinlikle palavra. Ekonomik çıkar nedeniyle vermezler. Türk mühendisleri bu işi yapar. Hatta SSM’ye verdiğimiz teklif üretim altyapısını da içeriyor. Yani FİGES işi bitirdiğinde, seri üretim için ayrıca çalışmaya gerek yok. Eğer bu işi üstlenirsek, motor için Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ’ye (TÜLOMSAŞ) 20 milyon euro yatırım yapacağız. Devletin bir cebinden diğer cebine girmiş olacak. Transmisyon için de üretim altyapısının yüzde 92’si hazır” dedi.

Koray Gökalp, tekliflerinin en önemli unsurlarını, tamamen yerli tasarım ve yerli üretim yanında, üretim için sınırlı bir miktar yatırım yapılarak seri üretime geçebilmek olarak özetledi. Yatırım yapılacak en önemli kısmın TÜLOMSAŞ olduğunu belirten Gökalp, kamu kuruluşu olan bu şirkete 20 milyon euroluk bir yatırım yapılacağını ancak bu yatırım öncesinde dahi TÜLOMSAŞ’ın motor üretimi altyapısının ALTAY motoru için yüzde 82 seviyesinde hazır olduğunu anlattı.

Gökalp, “TÜLOMSAŞ’a çok ciddi bir yatırım yapıyoruz. SSM bu işi bize verirse, alınacak kaynağın çok büyük bir kısmı TÜLOMSAŞ’ın modernizasyonuna yatıracağız. Devlet bir cebinden alıp, öbür cebine koyacak aslında. Bu yatırım devlete olacak. Bu ne anlama geliyor. FİGES işini (tasarımı) bitirdiğinde üretim altyapısı hazır olacak. Seri üretim için yatırıma gerek kalmayacak” dedi.

Gökalp'ten satır başları:
- 10 yılı aşkın zamandır birlikte çalışan, 200’e yakın mühendis bu proje için hazır. Motor-transmisyon tasarımında uluslararası deneyime sahip 18 kişilik bir grup ile de anlaştık.
- Toplama mühendislerle bu iş olmaz. O nedenle şirketler iş üstlenince, soluğu yurt dışında alıyor ama onlar da ‘oyalama’ ile işi geciktirip, sonunda da teknolojiyi vermiyor. Ortak yapalım palavradır.
- FİGES teklifi, motorun ve transmisyonun geliştirilmesinden sonra üretimi için de altyapısını hazır şekilde tamamlıyor. FİGES’in (tasarım) işi bittiğinde üretim için ayrı bir yatırıma gerek kalmayacak.
- FİGES olarak ilk defa tamamen yerli yapacak bir grup oluştu. Gerçek anlamda yüzde 100’ü yerli. Yakıt enjeksiyon sistemi de dahil olmak üzere yapılacak.

Takım ve altyapı hazır

FİGES’in gerek yurt içi, gerekse yurt dışında mühendislik kabiliyetinin bilinmesi nedeniyle çok sayıda projeye destek verdiğini anlatan Gökalp, “FİGES bir mühendislik, tasarım şirketi. Bugüne kadar Türkiye’de daha evvel yapılmış hiçbir şey geliştirmemişiz. Bize ‘daha önce yaptınız mı’ diye sorarlar.. Biz daha evvel Türkiye’de yapılmış hiçbir şey yapmadık. 28 yıldır. Bu güç grubunda, 10 seneyi aşkın süredir çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Hem motorda, hem transmisyonda. Bu alanda Türkiye’deki en büyük mühendislik grubu da şu anda FİGES’te.. Diğerlerinin (mühendis kapasitesini) toplasanız değil, çarpsanız bizim kadar etmez” dedi.

ALTAY tankı motor ve transmisyon (güç grubu) geliştirmesinin yaklaşık 200 kişilik bir mühendis kadrosu gerektirdiğini belirten Koray Gökalp, kendilerinin bu kadroyu hazırladıklarını ve bu kişilerin 10 yılı aşkın zamandın birlikte çalıştığını vurguladı. Gökalp, bu proje için Türkiye’de benzer bir takım kuracak başka şirket olmadığını, geçmişteki deneyimin bu altyapıyı kuramadıkları için yabancı teknik destek arayışına girildiğini belirtti.

Kaynak: Mehmet KAYA / DÜNYA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim