Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD'den gelen bir heyetin bugün Menbiç konusunda Türkiye'de görüşmelerde bulunduğunu söyledi.
Aksoy, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında eski ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın şubat ayında Ankara'ya yaptığı ziyaretten sonra bir mekanizma kurulduğunu hatırlattı. Aksoy, oluşturulan çalışma gruplarından Suriye konulu grubun ilk toplantısını 8-9 Mart’ta yaptığını anımsattı.
Aksoy, "Bu toplantının ikincisi bugün yapılıyor. Amerikan heyetini bugün ülkemizde ağırlıyoruz." dedi.
Toplantının ana başlığının Menbiç olduğunu belirten Aksoy, iki ülke arasında üzerinde çalışılan metnin nihai halinin 4 Haziran'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo arasında Washington'da yapılacak görüşmeden sonra ortaya çıkacağını kaydetti.
ABD Kongresindeki F-35 tasarısı
Aksoy, ABD’li bazı senatörlerin Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının satışının engellenmesi amacıyla yasa tasarısı sunmasına ilişkin, bu kararın Türkiye’nin S-400 kararından vazgeçmesi ve rahip Andrew Brunson’ın tutukluluk halinin son verilmesine bağlandığını söyledi.
Aksoy, “Biz bu F-35 programı kapsamında üzerimize düşen yükümlülükleri harfiyen yerine getirdik. Zaten bu çok uluslu bir program. İmzalanan sözleşme çerçevesinde herkesin yükümlülükleri belli ve bunların yerine getirilmesini bekliyoruz. Bu gibi adımlar ABD ile müttefiklik ilişkimizin ruhuna da aykırı. Sayın bakanımızın da söylediği gibi böyle adımlar olması halinde biz de karşılık vermeye mecbur kalırız.” diye konuştu.
"Beklentimiz tavizsiz duruş"
Irak'ta 12 Mayıs'ta genel seçimlerin yapıldığını anımsatan Aksoy, seçimlerin Irak halkına hayırlı olmasını diledi. Aksoy, yeni kurulacak Irak hükümetinden beklentilerine de değinerek, "Beklentimiz, PKK ve FETÖ ile mücadelede kararlı ve tavizsiz duruş sergilemesidir." dedi.
Aksoy, Kerkük başta olmak üzere bazı bölgelerde seçimlerde usulsüzlük olduğuna yönelik tartışmaları da hatırlatarak, "Seçim gözlemcileri raporları da bunu teyit ediyor. Bu iddiaların Irak Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu tarafından araştırılması ve en kısa sürede sonuca bağlanması seçimlerin meşruiyetine gölge düşmesini önleyecektir. Kerkük’te bu iddiaların araştırılarak çözüme kavuşturulması, 22 Aralık'ta düzenlenecek vilayet seçimlerinin selameti açısından büyük önem taşıyor." diye konuştu.
"O gün insanlık tarihine kara bir leke olarak geçecek"
Aksoy, Kudüs'e ilişkin gelişmeleri de değerlendirdi. ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması ve sonrasında yaşanan olaylarda 60'tan fazla Filistinlinin şehit olduğunu hatırlatarak, "O gün maalesef insanlık tarihine kara bir leke olarak geçecek görüntülere şahit oldu." dedi.
İsrail'in tüm dünyanın gözü önünde bir katliam gerçekleştirdiğine değinen Aksoy, Gazze'deki katliama dair uluslararası alanda yapılacak çalışmaları yakından izlemeye devam edeceklerini belirtti.
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde geçici üye statüsünde olan Kuveyt'in Filistinlilere uluslararası koruma sağlanması amacıyla bir karar tasarısı sunacağını, Türkiye'nin de bu tasarı için gerekli girişimlerde bulunduğunu anlatan Aksoy, ancak veto sistemi nedeniyle tasarının geçmeyebileceğini dile getirdi.
Aksoy, "Kabul edilmemesi halinde biz de İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak Arap Grubu Başkanı ile birlikte konuyu geçen aralık ayında yaptığımız gibi BM Genel Kurulu'na götüreceğiz." diye konuştu.