Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, ihracatın bütün enstrümanlarının, Türkiye'ye daha fazla döviz kazandırmak için birlikte hareket ettiğini söyledi.
Türk Eximbank'ı ihracatçılarla doğrudan çalışan bir yapıya dönüştürdüklerine dikkati çeken Yıldırım, önceki yıllarda sadece diğer bankalar üzerinden teminat mektubuyla çalışıldığını ancak şimdi dünyanın her yerinde Türk ihracatçılarına ve yurt dışındaki projelerine garanti verdiklerini aktardı.
Şube ve irtibat büro sayısını artırdıklarını dile getiren Yıldırım, "Bütün bu çalışmalar sonucunda 2017 sonunda ihracatçılarımıza verdiğimiz desteği yüzde 19 artırabildik. Göreve başladığımda 7 binin altında ihracatçımızla çalışıyorduk. Aradan geçen süre içinde bugün itibarıyla 9 bin 100 ihracatçımızla çalışır hale geldik. Hedefimiz 15 bin ihracatçıyla çalışmak." diye konuştu.
Bu yılın başında ihracatçıya verdikleri destek hedefini 46 milyar dolar olarak açıkladıklarını anımsatan Yıldırım, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve hükümetin sağlayacağı ilave desteklerle bunu 50 milyar dolar olarak revize ettiklerini vurguladı.
"Dünyanın her yerine gidiyoruz"
Türk ihracatına destek oranını yüzde 27'ye çıkarmak istediklerini anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:
"Dünyada ihracatçısına en çok destek veren Güney Kore'yi yakalamak istiyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda ihracatçısına en fazla ve en uygun koşullarda destek veren exim kuruluşu olmayı amaçlıyoruz. Bakınız geçen hafta İzmir'de 'İhracatçı ve Yatırımcı Zirvesi' etkinliği düzenledik. Bunun benzeri programları başka illerde de yapacağız. İhracata destek vermek için dünyanın her yerine gidiyoruz. Avrupa ile ticaretimizin artması bunun yanında kalıcı ve geleceğe yönelik olması lazım. Bunun için Avrupa'daki alıcılar ve bu kıtada iş yapan Türk markalarıyla 4 Mayıs'ta Londra'da bir araya geleceğiz. Artık sadece kendi ülkemizde değil, başka ülkelerdeki şirketlere alıcı kredileri boyutuyla destek vererek Türkiye'nin ürünlerine talebi artırmayı amaçlıyoruz."
Yıldırım, 57 İslam ülkesinin kendi arasındaki ticaretini artırmak için de faaliyet yürüttüklerini hatırlattı.
İslam ülkelerinin kendi arasındaki ticaretin toplam ticaretlerine oranının yaklaşık yüzde 15 olduğunu belirten Yıldırım, "Biz bu rakamı yüzde 25'lerin üzerine çekmek istiyoruz. Örneğin Avrupa Birliği ülkeleri ticaretinin yarısını kendi arasında yapıyor. Bütün bunların sonucunda 57 İslam ülkesinin dünya ticaretinden aldığı yüzde 9'luk payın yüzde 15'in üzerine çıkmasını amaçlıyoruz." dedi.