• BIST 9462.79
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Estonya’da e-oturumla Türkler 180 şirket kurdu

Estonya’da e-oturumla Türkler 180 şirket kurdu
Estonya 3 yıl önce başlattığı e-oturum programı ile tüm dünya girişimcilerine sanal ortamda vatandaşlık sunuyor.

Verilerimizi online olarak ‘bulut’ta depolamaya alıştık. Finansal tablolarımızı, şirket sırlarımızı, fotoğraflarımızı, belgelerimizi, bulutta depoluyoruz. Adeta bulutta yaşıyoruz. Şimdi sırada bulutta vatandaş olmak var! Estonya'nın dünyada ilk kez uygulamaya geçirdiği e-Residency (e-Oturum) programı ile girişimciler, Türkiye'de çalışırken global bir AB şirketi kurabilmelerini sağlayan resmi dijital kimlik elde etme hakkını kazanıyor.

2014 yılında başlayan e-Oturum Programına başvurup Estonya’nın ‘bulut vatandaşı’ olan tam bin 100 Türk var. Bu kişiler şimdiye kadar kendilerine sağlanan dijital kimlikleri ile 180 şirket kurdular. Ayrıca bugüne kadar 155 ülkeden 40 binden fazla kişiye e-oturum izni verildi; bu süre içerisinde program aracılığı ile Estonya'da kayıtlı 6 bin şirket kuruldu. Program ile dünyanın girişimcilik potansiyelini açığa çıkarması hedefleniyor.

Şirket, dünyanın herhangi bir noktasından yönetiliyor

e-Oturum, sahiplerine vatandaşlık, vergi mükellefiyeti, oturma izni, Estonya'ya veya Avrupa Birliği'ne giriş izni vermiyor. e-oturumcuya verilen akıllı kimlik kartı, fiziksel bir kimlik belgesi niteliği taşımıyor. e-Oturum bir vize türü olmadığı için vizesiz seyahat hakkı da tanımıyor. Ancak e-oturum alan kişi Estonya’da bir AB şirketi kurmuş oluyor. Belgeleri ve sözleşmeleri dijital olarak imzalayabiliyor. Şirketlerini dünyanın herhangi bir yerinden yönetebiliyor. Elektronik bankacılık ve uzaktan para transferi yapabiliyor. Çevrimiçi ödeme hizmeti sağlayıcılarına ulaşabiliyor. Ticari hizmet sağlayıcıları, global girişimciler gibi unsurlardan oluşan bir iletişim ağının içinde yer alarak şirketlerini büyütmek için gereken kaynaklara erişebiliyor. e-Oturum, Estonya'da çalışma ve oturma izni konusunda da bir kapı aralıyor. Estonya İçişleri Bakanlığı ve Startup Şirket Topluluğu tarafından yürütülen Startup Vizesi Programı, AB vatandaşı olmayan kişilerin Estonya'daki startup şirketlerde çalışmasını, mevcut şirketlerini Estonya'ya taşımasını veya Estonya'da avantajlı koşullarda yeni şirketler kurmasını destekliyor.

“4 unicornumuz var, Türkiye’den ilgi yoğun”

Estonya’nun 1 milyon 300 bin nüfuslu küçük bir ülke olmasına rağmen önemli meziyetleri olduğunu söylüyor Startup Vizesi Proje Müdürü Merilin Lukk ve şu bilgileri veriyor: “Belki bizi pazar olarak görmüyorlar. Ama çok hızlı startuplarımız var ve dünyayı etkiliyoruz. 1 dolar sermaye ile başlayıp 1 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan startuplara ‘unicorn’ deniyor. Bizim 4 unicornumuz var. Bunlar Skype, Daimlerin yatırım yaptığı taksi uygulaması Taxify, Playtech ve Transferwise. Beşinci unicornumuz da yolda. Startuplar konusunda Türkiye, Rusya ve Ukrayna’yı başarılı görüyoruz. Hindistan da ilgi bakımından iyi.”

Lukk, ayrıca Ocak 2017'de başlayan Startup Vizesi programına şimdiye kadar Türkiye’den 450 startup şirketin başvurduğunun da bilgisini veriyor.

e-Oturum almak için 4 adım... 2 ay... 100 euro

1- Başvurular e-resident.gov.ee adresinden yapılıyor. Çevrimiçi başvuru formunu dolduruyor ve başvuru formu ile kimlik belgesinin fotoğrafı yükleniyor. Başvuru sebebi belirtiliyor. 100 euro işlem ücreti ödeniyor. 

2- Başvuru alındıktan sonra, Estonya Emniyeti ve Sınır Koruma Müdürlüğü tarafından sabıka kaydınız inceleniyor. Bu işlem 2 ila 4 hafta arasında sürüyor. 

3- Başvurunuz onaylandıktan sonra Ankara’daki başkonsolosluğa giderek, kimlik ibraz etmeniz, parmak izi vermeniz ve e-Residency programı içindeki e-kimliğinizi almanız gerekiyor.

4- e-Kimliğinizin yazılımını yükleyip, servisleri kullanmaya başlıyorsunuz.

Yapay zeka tabanlı pazarlama otomasyonunu Estonya'dan satıyorlar

Aybars Kızılsencer, Sinan Elver ve Emre Savaş (soldan sağa ilk üç) e- oturum ile Estonya’da iş kuran Türklerden. Üç ortağın yapay zeka tabanlı pazarlama otomasyonu hizmeti verdiği Reachpeople, 2016 yılında e-oturum almalarının ardından Estonya’da kurulmuş. Emre Savaş, “Aynı alanda 2013’ten beri Türkiye’de de faaliyet gösteriyoruz. AB ülkeleriyle daha çok iş yapmak için önce İngiltere’yi araştırdık. Ama orada masraflarımız yüksekti. e-Oturumla Estonya’da kurduk şirketi. Ödeme kanallarına erişim daha kolay oldu. Şirketinizden kâr payı dağıtmadığınız sürece Estonya’ya vergi ödemiyorsunuz. Türkiye’deki şirketimizden de fatura kesiyoruz. Gözlemlediğim önemli bir gelişme var. İstanbul ve Tallinn arasında dijital bir köprü kuruluyor. Çok sayıda Türk bu programla ilgileniyor” diyor. Estonya Cumhuriyeti e-Oturum Programının Halkla İlişkiler Yöneticisi Arnaud Castaignet (en sağda) de Türk e-oturumcuların ülkeye ilgisinin yüksek olduğunu söylüyor. Castaignet, "Türkiye'nin startup ortamı dünyanın en etkili topluluklarından biri" diyor.

Kaynak: DÜNYA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim