• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 4 °C

Enerjiye 15 yılda 107 milyar dolarlık yatırım yapıldı

Enerjiye 15 yılda 107 milyar dolarlık yatırım yapıldı
TÜSİAD “Sürdürülebilir Gelecek için Sürdürülebilir Enerji:Kısa ve Orta Vadeli Öneriler” raporunu açıkladı. Sektörün geleceği için 107 öneri sunan rapora göre 10 yılda enerjide verimliliği yüzde 34 artırılabilir.

Türk Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Enerji Çalışma Grubu, içerik ortağı Boston Consulting Group (BCG) ile birlikte hazırladığı “Sürdürülebilir Gelecek için Sürdürülebilir Enerji:Kısa ve Orta Vadeli Öneriler” raporunu açıkladı.

Raporda verilen bilgiye göre, Türkiye enerji sektöründe son 15 yılda, özel sektör tarafından elektrik sektöründe 10 milyar doları özelleştirmelerle olmak üzere 67 milyar milyar dolar üretim, 13 milyar doları özelleştirmeler ile 28 milyar dolar dağıtım yatırımıolmak üzere toplamda 95 milyar dolar yatırım gerçekleştirildi. Doğalgaz sektörünün ise 12 milyar dolarlık dağıtım yatırımları ile birlikte bu rakam 107 milyar dolar seviyesine ulaştı.

50’den fazla şirketten, sanayi, danışmanlık ve hukuk büroları uzmanlarından alınan bilgilerle hazırlanan raporun tanıtım organizasyonunda konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, “Bu rapora göre gelecek 10 yılda enerjide verimliliğin yüzde 34 artırılması mümkün” dedi. Çalışmalarında ‘Enerjide 3D’ stratejisi üzerinden ilerlediklerine değinen Bilecik, yayınlanan rapordaki önerilerde “dijital”, “dağıtık” ve “düşük karbon” perspektifleriyle, enerji sektöründe tüketicilere ve tüm paydaşlara sağlanabilecek önerilerin ortaya konulmasını hedeflediklerini ifade etti.

Enerji, katma değerde tekstil ile yarışıyor

Raporu değerlendiren BCG Türkiye Enerji Sektörü Lideri Bakatjan Sandalkhan da yapılan analizlerin elektrik ve doğal gaz sektörlerinin Türkiye ekonomisine sağladığı katma değer bakımından 3.2 çarpan etkisi ile 33 ana sektör içerisinde en yüksek 9’uncu sektör olduğunu gösterdiğini ifade ederek, “Bu oran 3.6 ile çarpan etkisi en yüksek olan tekstil sektörünün oranına çok yakın” dedi. Raporda maliyet, çevre, güçlü altyapı, öngörülebilir yatırım ortamı ve şeffaflık gereksinimlerinin sağlanmasına yönelik 10 somut öneri ve alt önerilerle birlikte de toplamda 107 öneri sunduklarını dile getiren Sandalkhan, “Mevcut santrallerin ve perakende tarifelerinin örneğin tavan fiyat uygulaması gibi mali uygulamaların yeniden düzenlenmesi, şebeke altyapılarına ilişkin uzun vadeli planlar oluşturulması, yenilenebilir kaynakların azami ölçüde kullanılması, uzun vadeli ulusal enerji ve iklim stratejileri ile yol haritasının belirlenmesi, sektörde yönetişimin etkinleştirilmesi ve şeffaflığın artırılması gibi stratejik açıdan önem arz eden öneriler sunduk” diye konuştu.

‘Tek raporla politikalar belirlenemiyor’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, enerjide arz güvenliği, öngörülebilirlik ve yerlileştirme üzerine yoğunlaştıklarını ve bu raporun da bu konulara ışık tutabileceğini belirterek, “Tek bir raporla politikalar belirlenemez. Birincil kaynakları elektrik kaynaklarına çeviren ekipmanın yerlileştirilmesinin istihdama katkısı konusunda bir ek çalışma hazırlanabilir” dedi.

Kaynak: Sibel SANCAKLI / DÜNYA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim