Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, "Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Enerji İş Konseyi’nin Afrika’ya yönelik stratejik planları sayesinde, Türkiye ile Afrika arasındaki enerji işbirliği hızla geliştirilebilir." dedi.
Kumbaroğlu, yaptığı açıklamada, Afrika'nın özellikle petrol ve gaz zengini bir kıta olduğunu belirterek, "Son yıllarda yapılan yeni keşiflerin yaklaşık üçte biri Afrika’da. Türkiye’nin Afrika ile uzun vadeli doğalgaz alım anlaşmaları bulunuyor. Bu kapsamda Cezayir’den yılda 4,4 milyar metreküp ve Nijerya’dan 1,3 milyar metreküp sıvılaştırılmış doğalgaz sağlanıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Enerjide Afrika ülkeleri ile Türkiye arasında birbirini tamamlayıcı büyük bir potansiyel olduğunu aktaran Kumbaroğlu, şöyle devam etti:
"Nijerya’nın Türkiye ile gazda olan ticaretinin dışında petrolde de önemli bir ticari potansiyel bulunuyor. Nijerya’nın 5 petrol rafinerisi, ülkenin yerli benzin talebini karşılamaya yetmiyor. Bu nedenle Nijerya ham petrol ihraç ederken diğer yandan benzin ithal ediyor. Ülkeye ithal olarak gelen bu benzin de karaborsaya düşmüş ve resmi fiyatın üç katına satılıyor. Türkiye ise tam tersine ham petrol ithal ederken rafinerilerinde ülke ihtiyacının yaklaşık üç katı benzin üretip ihraç ediyor. Bu açıdan Türkiye ve Nijerya petrol ve benzinde birbirinin ihtiyacını karşılayabilecek durumda. Bu çelişkili durum da gösteriyor ki Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Enerji İş Konseyi’nin Afrika’ya yönelik stratejik planları sayesinde, Türkiye ile Afrika arasındaki enerji işbirliği hızla geliştirilebilir."
"Afrika'da yaklaşık 600 milyon insanın elektriğe erişimi yok"
Afrika'nın enerji kaynaklarındaki zenginliğine rağmen fakir bir kıta olduğunu vurgulayan Kumbaroğlu, şunları kaydetti:
"Afrika kıtası enerji kaynaklarında zenginliğine rağmen bir paradoks halinde en fakir kıta. Burada yaklaşık 600 milyonun üzerinde insanın elektriğe erişimi yok. Teknolojik olarak Türkiye Afrika’nın bu derdine deva olacak çözümler getirebilecek durumda. Özellikle yenilenebilir enerji uygulamaları sayesinde yerinde üretim yapacak yatırımlar ile enerjiye erişimi olmayan insanlara kendi enerjilerini üretecek çözümler sağlanabilir. Çünkü Afrika’nın rüzgarda ve özellikle güneş enerjisinde çok önemli bir potansiyeli var. Çeşitli üretim çözümleri büyük şirketlere bağımlılık yaratmayacağından aynı zamanda Afrika’ya enerji demokrasisi de getirecektir."
IAEE olarak Afrika’da yatırım kararı aldıklarını aktaran Kumbaroğlu, "Afrika'nın potansiyelini ve ihtiyacını görerek stratejik kararlarla bundan sonraki dönemde de bir dizi etkinlikle kıtada olacağız." ifadelerini kullandı.
İstanbul'da 2-3 Kasım'da gerçekleştirilecek Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda, kıtadaki enerji başta olmak üzere bütün yatırım olanakları ele alınacak.