EIA'nın 2017 yılı Uluslararası Enerji Görünümü Raporu'nda, 2015-2040 döneminde dünyada toplam enerji tüketim miktarının yüzde 28 artmasının beklendiği, bu artışın büyük bölümünün Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) dışındaki ülkelerden geleceği belirtildi.
Bu süreçteki küresel enerji tüketimindeki artışının yarısından fazlasının Çin ve Hindistan'ın da dahil olduğu OECD dışındaki Asya ülkelerinden geleceği vurgulanan raporda, 2040'a gelindiğinde OECD dışındaki Asya ülkelerinin enerji tüketiminin OECD ülkelerinin toplam enerji tüketimini geçeceği ifade edildi.
Ayrıca raporda, dünyada gayrisafi yurt içi hasılanın 2015-2040 döneminde yıllık yüzde 3'lük artış kaydetmesinin tahmin edildiği bilgisine yer verildi. Bu oranın OECD dışında yılda 3,8 olmasının ve bu yüksek büyüme oranının enerji tüketimini artırmasının beklendiği de raporda yer aldı.
Öte yandan, nüfus artışındaki yavaşlama nedeniyle söz konusu dönemde OECD bölgesinde yıllık yüzde 1,7 büyüme yakalanmasının öngörüldüğü aktarılan raporda, bunun OECD bölgesinin enerji tüketimini de düşüreceği kaydedildi.
"Yenilenebilir en hızlı büyüyen enerji türü"
Raporda ayrıca, 2015-2040 yıllarında enerji kaynaklarının büyüme oranları hakkında öngörülere de yer verildi.
Buna göre, söz konusu yıllarda küresel yenilenebilir enerji tüketiminin yıllık yüzde 2,3 artmasının beklendiği, yenilenebilir enerjinin dünyanın en hızlı büyüyen enerji kaynağı olacağı öngörüsü raporda geçti.
Aynı dönem içinde nükleer enerji tüketiminin yıllık yüzde 1,5 artmasının tahmin edildiği bilgisine yer verilen raporda, nükleerin de dünyanın en hızlı ikinci büyüyen enerji kaynağı olacağına dikkat çekildi.
"2040'ta toplam enerji kullanımının yüzde 77'i fosil yakıtlardan"
Raporda, yenilenebilir enerji kaynaklarının tüketiminin artmasına rağmen fosil yakıtların önemini kaybetmeyeceği ve 2040'ta küresel enerji tüketiminin yüzde 77'sinin fosil yakıtlardan geleceğine değinildi.
Fosil yakıtlar içinde en hızlı büyüyen enerji türünün doğalgaz olduğu vurgulanan raporda, 2015-2040 yıllarında dünyada doğalgaz tüketiminin yıllık yüzde 1,4 artmasının beklendiğine işaret edildi.
Raporda, 2015'te yüzde 33 olan petrol ve sıvı yakıtların toplam enerji tüketimi içindeki payının ise 2040'ta yüzde 31'e düşmesinin tahmin edildiği de yer aldı.