Türkiye'deki işverenler istihdam hızının ikinci çeyrekte ılımlı bir seyir izleyeceğini tahmin ederken, en güçlü işe alım beklentisi yüzde 16 ile madencilik sektöründe gerçekleşti.
Manpower İstihdama Genel Bakış araştırmasından derlenilen bilgilere göre, Türkiye'deki işverenler istihdam hızının nisan-haziran döneminde ılımlı bir seyir izleyeceğini ve önceki çeyreğe kıyasla çok hafif bir düşüş yaşanacağını tahmin etti.
Araştırmaya katılan binin üzerindeki işverenle yapılan görüşmelere göre, 2017'nin ikinci çeyreğine ilişkin istihdamda işverenlerin yüzde 24'ü artış, yüzde 10'u azalış öngördü. İşverenlerin yüzde 64'i ise söz konusu dönemde istihdamda değişiklik olmayacağını bildirdi. İşverenlerin yüzde 2'si görüş beyan etmedi.
İş yerlerindeki işe alım faaliyetlerinde artış öngören işverenlerin yüzdesinden, istihdam düşüşü bekleyen işverenlerin yüzdesi çıkarılarak hesaplanan Net İstihdam Görünümü ise yüzde 14 oldu.
En güçlü işe alım beklentisi ise net istihdam görünümü yüzde 16 olan madencilik sektöründe gerçekleşti. Net istihdam görünümü elektrik, gaz ve su ile toptan ve perakende ticaret sektörlerinde yüzde 14, kamu ve sosyal hizmetler sektöründe yüzde 11 oldu. Bununla birlikte restoran ve otelcilik sektöründeki işverenler yüzde eksi 2'lik bir görünüm bildirdi.
En yüksek istihdam beklentisi İç Anadolu'da
İşverenlerin ikinci çeyrek işe alım planlamaları, bir önceki çeyreğe kıyasla 11 sektörden 6'sında zayıfladı. Sektörler bazında istihdamda, "inşaat"ta yüzde 6'lık ve "elektrik, gaz ve su" ile "finans, sigortacılık, gayrimenkul ve kurumsal hizmetler"de yüzde 5'lik bir azalma öngörüldü.
İşe alım beklentileri, işverenlerin yüzde 7 artış bildirdiği "ulaştırma, depolama ve iletişim" sektörünün de içinde bulunduğu beş sektörde iyileşti. Diğer taraftan, madencilik sektörü ile toptan ve perakende ticaret sektöründe 4 puanlık artış gözlendi.
Söz konusu planlamalar bir önceki yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında 11 sektörün 9'unda zayıflama gözlendi. İşverenlerin en keskin zayıflama beklediği sektör ise yüzde 9'luk azalışla "üretim" oldu.
İşverenler, gelecek üç ayda İç Anadolu, Marmara, Ege, Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinin tamamında istihdam seviyesinin artacağını tahmin etti. Söz konusu dönem için istihdam artışının en güçlü olacağı tahmin edilen bölge yüzde 17 ile İç Anadolu oldu. İşe alımların Karadeniz'de yüzde 11, Ege'de yüzde 8, Marmara'da yüzde 8 ve Akdeniz'de yüzde 1 artacağı öngörüldü.
Söz konusu beklentiler önceki çeyrekle kıyaslandığında, işverenlerin işe alım öngörüsü Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde sırasıyla 7 ve 3 puan arttı. Bununla birlikte, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde işverenler sırasıyla yüzde 5 ve 4 puan düşüş bildirirken, Ege'deki işverenler nispeten istikrarlı bir işe alım beklentisi bildirdi.
43 ülke ve bölgenin 39'unda istihdam artışı bekleniyor
ManpowerGroup’un dünya çağında 59 bin işverenle yaptığı ikinci çeyrek araştırması, 43 ülke ve bölgenin 39'unda işverenlerin nisan-haziran dönemlerinde istihdamı çeşitli düzeylerde artırma niyetinde olduklarını ortaya koydu.
Araştırma bulguları, önceki çeyrekle kıyaslandığında 43 ülke ve bölgenin 17'sinde işe alım planlarının artacağına, 15'inde düşeceğine ve 11'inde ise değişiklik göstermeyeceğine işaret etti. Yıllık değişim eğilimine göre, görünümler 25 ülke ve bölgede güçlenirken, 14 ülkede zayıfladı ve üç ülkede değişmedi.
İkinci çeyrekte işe alım güveninin en güçlü olduğu ülkeler Tayvan, Japonya, Slovenya ve Hindistan şeklinde sıralanırken, Brezilya, İtalya, Belçika ve İsviçre en olumsuz tahminlerde öne çıktı.
AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu, Türkiye'nin nisan ayında önemli bir referandumdan geçeceğini belirtti.
Bu nedenle bütün bölgelerdeki ve sektörlerdeki işverenlerin temkinliliğinin işe alım planları konusunda da geçerliliğini koruduğuna işaret eden Hatipoğlu, turizm sektöründeki kan kaybının etkisini hala sürdürmesi nedeniyle ikinci çeyrekte en düşük istihdam beklentisinin yüzde eksi 2 ile restoran ve otelcilik sektöründen gelmesinin sürpriz olmadığını söyledi.
Hatipoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bu yıl ekonomi açısından temkinli bir yıl olacak. Böyle bir ortamda yeni çalışanlar işe almak, muhtemelen yalnızca büyük ölçekli işletmelerin göze alabileceği bir adım olacaktır. Orta, küçük ve mikro ölçekli işletmeler ise istihdam artışı planlarken, çok daha temkinli olacak ve karara varmadan önce 2017'de bizi bekleyen gelişmeleri görmeyi bekleyeceklerdir. Araştırmamızın verileri, Milli İstihdam Seferberliği ilan edilmeden önce yapılan saha görüşmelerine dayanıyor. Bu sebeple söz konusu seferberliğin, istihdam piyasalarında bir kıpırdanma yaratacağını öngörüyoruz. Nitekim piyasalarda bir hareketlilik de gözlemlemeye başladık. Ancak seferberliğin en net sonuçları, üçüncü çeyreğe yönelik yapılacak araştırmamızda ortaya çıkacaktır."