• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 7 °C

"Elektrikte serbest tüketici limiti kalksın" önerisi

"Elektrikte serbest tüketici limiti kalksın" önerisi
ETD, halihazırda 2 bin 400 kilovatsaat olarak uygulanan serbest tüketici limitinin ilerleyen zamanlarda tamamen kaldırılması ve tüm kullanıcıların serbest tüketici olmasını istediklerini söyledi.

Enerji Ticareti Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Çalışır: - "Bizim fikrimiz, elektrikte belirlenecek yeni limit ile serbest tüketici sayısının serbest olmayan tüketicilerden çok daha yüksek olması hatta gelecek yıllarda limitin tamamen ortadan kalkması ve tüm tüketicilerin serbest tüketici olması" - "Sanayicilere yönelik tarifenin kaldırıldığı durumda, sanayicinin yüksek elektrik maliyetlerine katlanmak zorunda kalacağı endişesine karşın, fiyatlar serbest bırakıldığında aşağı yukarı bir oynama olabilecek fakat tedarik tarafındaki yüksek rekabetten dolayı tedarikçiler müşterinin riskini azaltacak ve çok daha yaratıcı satış koşulları oluşturacak"

Enerji Ticareti Derneği (ETD) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Çalışır, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) üzerinde çalıştığı serbest tüketiciler için elektrikte son kaynak tedarik tarifesi düzenlemesine ilişkin, "Bizim fikrimiz, elektrikte belirlenecek yeni limit ile serbest tüketici sayısının serbest olmayan tüketicilerden çok daha yüksek olması hatta gelecek yıllarda limitin tamamen ortadan kalkması ve tüm tüketicilerin serbest tüketici olması." ifadesini kullandı.

Çalışır yaptığı açıklamada, ETD'nin enerji sektöründe faaliyet gösteren bütün paydaşların yer aldığı bir platform olduğunu ve bu nedenle sektördeki gelişmeleri geniş bir bakış açısıyla değerlendirebildiğini söyledi.

EPDK'nın daha önce görüşe açtığı son kaynak tedarik tarifesi tebliğ taslağına yönelik yapıcı yönde görüş bildirdiklerini anımsatan Çalışır, yapılacak yeni düzenlemeyle bugün yürürlükte olan tarife yapısına göre hem tüketiciler hem de tedarikçiler açısından daha sürdürülebilir ve öngörülebilir bir piyasa yapısı oluşacağını beklediklerini ifade etti.

Çalışır, EPDK'nın son halini vereceği tebliğde bazı başlıkların altının nasıl doldurulacağının oldukça önemli olduğunu dile getirerek, "Bizim fikrimiz, elektrikte belirlenecek limit ile serbest tüketici sayısının serbest olmayan tüketicilerden çok daha yüksek olması hatta gelecek yıllarda limitin tamamen ortadan kalkması ve tüm tüketicilerin serbest tüketici olması yönünde. Belirlenen tarifelerde yüksek tüketimli sayaç tarifesinin, düşük tüketimli sayaç tarifesinden yüksek olmasını istiyoruz. Bu piyasadaki rekabeti artırırken hacim olarak da piyasayı daha rahat hale getirecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Sanayi abonelerinin mevcut tarifede kilovatsaat başına 20,5 kuruş ödediğini anımsatan Çalışır, şöyle konuştu:

"Özellikle sanayicilere yönelik tarifenin kaldırıldığı durumda, sanayicinin yüksek elektrik maliyetlerine katlanmak zorunda kalacağı endişesine karşın, fiyatlar serbest bırakıldığında aşağı yukarı bir oynama olabilecek fakat tedarik tarafındaki yüksek rekabetten dolayı tedarikçiler müşterinin riskini azaltacak ve çok daha yaratıcı satış koşulları oluşturacak. Fiyatlar tavan seviyeye ulaşmayacak. Şu anda sanayinin akaryakıt veya ham madde gibi girdileri regüle edilmiyor ve sanayicilerimiz bunları en uygun koşullarla tedarik edebiliyor. Sanayicilerimiz aynı şekilde elektrik girdilerini de en uygun koşullarda tedarik edecek beceriye ve tecrübeye sahipler."

EPDK, geçen yıl aralıkta yıllık 3 bin 600 kilovatsaat olan serbest tüketici limitini 2 bin 400 kilovatsaate düşürmüş ve ortalama 82 lira üzeri fatura ödeyen abonelerin elektriğini istediği tedarikçiden almasının önü açmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim