Diler Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi sınırları içerisinde tamamen yerli kömür yakıtlı 404,5 MWm / 400 MWe kurulu güçte (2x200 MWe ve yaklaşık ısıl gücü 1.052,6 MWt), “Diler Elbistan Termik Santrali Entegre Projesi’nin (Endüstriyel Atık (Kül) Depolama Alanı ve Kömür Sahaları Dahil)’’ hayata geçirilmesi planlanıyor.
Santralden yıllık brüt 2.800 GWh ve net 2.464 GWh elektrik üretilmesi ve üretilen elektriğin TEİAŞ ile yapılacak bağlantı anlaşmasına göre belirlenecek yeni bir şalt merkezine ve/veya bağlantı noktasına yine TEİAŞ’ın vereceği karara göre 154 veya 380 kV‘luk enerji iletim hattıyla bağlanması planlanıyor. Üretilecek elektrik enerjisi, enterkonnekte sistem üzerinden ulusal şebekeye verilecek ve tamamen serbest piyasada satılacak.
Santralda kullanılacak yerli kömür, proje sahasına bitişik bulunan yatırımcı firmanın sahibi olduğu, yaklaşık 190 milyon ton kapasiteli ruhsatlı kömür sahalarından karşılanacak.
Santralde kömür, kazanda ―Akışkan Yatakta Yakma Teknolojisi‖ne göre yakılacak ve yanma sonrası oluşan yüksek ısı ile bir takım arıtma işlemleri sonrası saflaştırılan sudan yüksek basınç ve sıcaklıkta buhar elde edilecek. Yüksek basınç ve sıcaklıkta elde edilen buhar vasıtasıyla buhar türbini döndürülerek mekanik enerji elde edilecek ve türbinin de jeneratörü döndürmesiyle elektrik enerjisi üretilecek. 2x200 MWe gücündeki enerji santralinde buhar elde etmek amacıyla ―Dolaşımlı Akışkan Yatak (DAY) Teknolojisi’ne sahip iki adet ana kazan ünitesi kullanılacak.
Çalışma süresi yılda 7.000 saat ve ekonomik ömrü 30 yıl olarak belirlenen santralin inşaatı ise 36 ayda tamamlanacak. Santralin 900 milyon liraya malolması bekleniyor.
BAKANLIK ÇED OLUMLU KARARI VERDİ
Santral projesi için hazırlanan çevre etki değerlendirme raporuna Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" Kararı verildi. Diler Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından Akbayır beldesine yapılacak olan termik santrali için 2013 yılında hazırlanan rapora çevre onayı verilmemişti.