Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2016 Asya Bölgesel Kamu Borçları Yönetimi Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, küresel ekonomi hakkında bilgi vererek, dünya ekonomisinin zorlu bir yoldan geçeceğini ve küresel ekonominin görünümünün "güllük gülistanlık" olmadığını kaydetti.
Gücü olan ülkelerin altyapı yatırımları ve mali politikaları ile sürdürülebilirliği tehlikeye atmadan ekonomiyi canlandırması gibi öneriler bulunduğunu kaydeden Şimşek, şunları söyledi:
"Diğer bir tavsiye de para politikalarının, fiyat istikrarını tehdit etmediği sürece uyumlu olması. Son olarak mali politikalardan veya parasal durumdan bağımsız olarak yapısal reformların nihai iyileşmenin anahtarını tuttuğu görüşü var. Ama yapısal reformları yapmak zordur ve orta veya uzun vadeli etkileri olur. Bu arada eğer uygunsa mali ve fiyat politikaları da rol oynayabilir. Dünya daha çok parasal politikalara yaslanmış durumda bulunuyor. Merkez bankaları süper kahraman gibi davranma eğilimi var. Ama gerçek şu ki parasal politikalar bazı yapısal reformları yapmak için size ancak zaman kazandırır."
"Amacımız orta gelir tuzağından kaçmak"
Türkiye'nin büyük bir cari açık sorunu olduğunu dile getiren Şimşek, daralsa bile açığın hala önemli bir seviyede olduğunu söyledi.
Şimşek, Türkiye'de tasarruf oranlarının düşük ve yatırım ihtiyacının büyük olduğunu anlatarak, yapısal reformlarla bunun aşılacağına inandığını vurguladı.
Uzun vadede refahı sağlamak için kurumların kalitesinin önemine dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:
"Hukukun üstünlüğü, demokrasinin standartları, temel hak ve özgürlüklerde ilham kaynağımız Avrupa Birliği. Avrupa Birliği ile müzakere sürecinin kendisi önemli bir reform. Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmamızı hizmetler, kamusal alımlar ve tarımı içerek şekilde genişletmeye çalışıyoruz. Anlaşma mamul ürünleri zaten kapsıyor. Uzun lafın kısası, geniş kapsamlı bir reform programımız var. Amacımız orta gelir tuzağından kaçmak. Bundan kaçmanın yolu da reform yapmak."