• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara 4 °C

Ekim rekoru kırıldı!

Ekim rekoru kırıldı!
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, şokların ardından adını dengelenme koydukları süreçte şu ana kadar beklentilerinin dışında bir gelişme yaşamadıklarını dile getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Ağustos ve eylül aylarının ardından ekim ayında cari fazla vereceğimizi birçok ortamda ifade ettik. Belki ekimde tüm zamanların rekorunu kıracak bir rakam çıkabilir” dedi. MÜSİAD tarafından bu yıl 17’ncisi gerçekleştirilecek MÜSİAD EXPO kapsamında, “Dünya Para Sisteminde Çoğulculuk ve Adalet” ana temasıyla düzenlenen 22. Uluslararası İş Forumu (International Business Forum-IBF) başladı.

Forumun açılışında konuşan Albayrak, Türkiye’de sermaye piyasalarının yaygınlaştırılması ve derinleştirilmesi için yeni bir finansal mimari çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti. Türkiye’nin son birkaç ayda yaşadığı sürecin, uluslararası para sistemindeki sorunların da açık bir yansıması olarak değerlendirilmesi gerektiğini aktaran Albayrak, özellikle ekim ayından itibaren kurun ardından birçok alanda da diğer alanlarda da Türkiye’nin normalleşme sürecine sağlam bir şekilde girmeye başladığını vurguladı.

Albayrak, maliye politikalarında, bütçe disiplininden taviz vermeden sıkı duruşu devam ettirdiklerini belirterek, “Bütçe gelirlerimiz, programda yer alan beklentilerimizin de üzerine çıkacak noktada iyi bir seviyeye ulaşmış durumda. Bu noktada, 630.5 milyar liralık vergi geliri beklentimiz aynı şekilde devam ederken, vergi dışı gelirlerde de 119 milyar lira hedefinin üzerine çıkacağımızı bekliyoruz” diye konuştu.

Albayrak, şunları kaydetti: “Ağustos ve eylül aylarının ardından ekim ayında cari fazla vereceğimizi birçok ortamda ifade ettik. Ağustos çok iyi geldi, eylül gayet iyi geldi, şimdi ekim açıklanacak gibi belki ekimde tüm zamanların rekorunu kıracak bir rakam çıkabilir. Kasım ayında şu 18 gün itibarıyla ihracatın ithalatı karşılama oranı noktasında çok güçlü rakamlar gelmeye başladı.

Adını dengelenme koyduğumuz bu süreçte şu ana kadar beklentilerimizin dışında bir gelişme yaşamadık. Yeni Ekonomi Programımızı açıklarken, ithalat kaynaklı vergi gelirlerimizin düşeceğini ama ihracat noktasında çok daha iyi performans sürecini ortaya koymuştuk.

Büyüme hedeflerimizi belirlerken de 3. ve 4. çeyrekte gerçekleşecek süreçleri detaylıca analiz ettik. 2019 yılına girerken, aylık ve çeyrekler bazında gerçekleşecek makroekonomik göstergeleri detaylı analiz ederek, stratejilerimizi ve hedeflerimizi buna göre belirleyeceğiz.”

"FAİZLER DÜŞECEK"

Albayrak, kredi faiz oranlarında son dönemde yaşanan düşüşlere değinerek, “Kredi faizleri yüzde 40’lar, 45’ler, 50’lerin konuşulduğu bir ortamda bugün, ben gün gün BDDK’dan takip ediyorum. Kredi faizleri yüzde 30’un altına, yüzde 25’lere, yüzde 25’lerin altına inmeye başladı. Bu yüzde 25’lere ve altına doğru başlayan süreç, bu trend aralık ayında daha da düşecek” dedi.

"İNŞALLAH DAHA DÜŞMEZ" DİYE SORUYORLAR

Bakan Albayrak, ekim ayının ortalarında açıkladıkları Enflasyonla Topyekün Mücadele seferberliğinin, iş insanlarının da güçlü desteği ile ciddi bir ivme yakaladığını belirterek, “Ekimde başlayan enflasyonda yavaşlama özellikle kasım içerisinde, yakın takip ettiğimiz bu süreçte ki; sahada çok yakın bir takip süreci başlattık. Birçok sektörde, alandan gelen sinyaller bu sürecin yavaş yavaş pozitif netice vermeye başladığını ve kasımda bu neticeleri göreceğimizi yavaş yavaş ortaya koyuyor.

Özellikle fiyatlardaki aşırı yükselişe neden olan kurdaki şokları ve belirsizliği geçmişte bıraktık. Kurun son bir aylık süre içerisinde geldiği seviye ve piyasaların beklentisi ortada. Hatta o kadar ciddi ve pozitif bir gelişme ortaya koyuldu ki ben iş dünyasındaki birçok temsilcisinden mesaj alıyorum; ‘Sayın bakanım kur aşırı düştü, inşallah daha da düşmez değil mi?’ şeklinde devamlı mesajları alıyorum, rekabetçi bir kur noktasında. Tabii bu güzel bir gelişme. Psikolojik olarak da piyasa olarak da maliyetler ve fiyatlamalar olarak da çok iyi bir gelişme.”

GIDA ENFLASYONUNA KARŞI YOL HARİTASI

BAKAN Berat Albayrak, enflasyon ile mücadelede, özellikle gıda enflasyonunda çok stratejik bir yol haritasını hazırladıklarını belirterek, daha önce yaklaşım olarak yaşanan gelişmelere karşı “kısa süreli” müdahaleleri önceleyen Gıda Komitesi’nde yaklaşımlarını değerlendirdiklerini söyledi. Artık orta ve uzun vadeli stratejileri hayata geçireceklerini dile getiren Albayrak, bu kapsamda yaptıkları ilk toplantılarda yapısal değişimlere odaklandıklarını, “Tarımda Güçlendirilmiş Veri Altyapısı” ve “Erken Uyarı Sistemi”ni hızlı bir şekilde devreye alacaklarını bildirdi.

Albayrak, “Teknolojik imkanlardan da yararlanarak, tarım ve gıda ürünlerinde fiyat, arz ve arz zinciri gelişmelerini izleyecek, sistemden edilen sinyaller ile tarımsal üretim ve fiyatlardaki olası dalgalanmalara karşı gerekli tedbirleri zamanında devreye alacağız. Erken Uyarı Sistemi’nin yanında, Gıda Komitesi koordinasyonunda Hal Yasası’nı da en iyi şekilde uygulamaya sokacağız.”

"SOĞANLARI SATMAYANI DENETİMLE YAKALADIK"

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yapısal adımlarla, enflasyon konusunda çok büyük bir mesafe kat edeceklerini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Yapısal adımları atarken, fırsatçılarla, stokçularla mücadelemizi de en üst seviyede sürdüreceğiz. İşte sadece son bir-iki günde Polatlı’da yapılan denetimlerde çıkan netice.

Arkadaşlar 24 deponun sadece 3’ünde satış yapıldığını tespit ettiler. 24 depoda bakıyorsunuz 50 bin tondan fazla soğan depolanmış ve satılmıyor. Yapılan incelemeler ve görüşmeler sonrasında, sadece Polatlı coğrafyasında 200 bin ton civarı soğanın ‘fiyatlar yükselir’ beklentisi ile depolarda tutulduğunu tespit ediyorlar. Yine denetim devam ediyor. Bu manada fırsatçılığa ve stokçuluğa asla izin vermeyeceğiz.”

HAZİNE’DEN SUKUK İHRACI

Hazine ve Maliye Bakanlığı TL cinsi iki yıl vadeli sukuk ihracına 3 milyar 240 milyon 870 bin lira talep geldiğini, ihracın talebin tamamı karşılanacak gerçekleştirildiğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Bakanlığımızca 19 Kasım 2018 tarihinde duyurulan 2 yıl vadeli TL cinsi sabit kira ödemeli kira sertifikası ihracına 3 milyar 240 milyon 870 bin TL talep gelmiş olup yatırımcılardan gelen taleplerin tamamı karşılanarak ihraç gerçekleştirilmiştir” denildi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim