Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek: ‘Şehir trafiğinin rahatlamasında, çevreci dev otobüs filosu başta olmak üzere, raylı sistemin ve toplu taşımada ilk kez başkentte kullanılan teleferiğin büyük katkısı var.
EGO Genel Müdürlüğü, toplu taşıma araçlarıyla, bu yılın 9 ayında 332 milyon yolcu taşıyarak, kent trafiğinin rahatlamasına katkı sağladı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, şehir trafiğinin rahatlamasında, çevrece otobüs filosu, raylı sistem ve ilk kez başkentte kullanılan teleferiğin büyük katkısı olduğunu bildirdi.
Ankara Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre EGO Genel Müdürlüğü, toplu taşıma araçlarıyla, bu yılın 9 ayında 332 milyon yolcu taşıyarak kent trafiğinin rahatlamasına katkı sağladı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek’in konuyla ilgili değerlendirmelerine de yer verilen açıklamada, Ankara’nın, nüfusu 5 milyonu aşan kentler arasında, trafiği en rahat şehirlerin başında geldiği belirtildi.
Gökçek, EGO otobüslerinin, yolcu ve trafik yükünün hafifletilmesinde, toplu ulaşım hizmetlerinin en büyük katkıyı sağladığını kaydederek, bir günde bin 230 araç ve 2 bin 350 şoförle, ortalama 7 bin 450 servis aracılığıyla 750 bin vatandaşın gideceği yere ulaştırıldığına vurgu yaptı.
EGO otobüslerinin, yaşlısından gencine, engellisinden gazisine kadar 2016’da toplam 209 milyon yolcuyu eve, işe, okula, hastaneye ve alışverişe ulaştırdığını belirten Gökçek, bu sürede 95 milyon kilometre yol kat edilirken raylı sistemlerin de 210 bin kez sefer yaptığına işaret etti.
Gökçek, ‘Şehir trafiğinin rahatlamasında, çevreci dev otobüs filosu başta olmak üzere, raylı sistemin ve toplu taşımada ilk kez başkentte kullanılan teleferiğin büyük katkısı var” değerlendirmesinde bulundu.
Gökçek, Ankara’da bu yıl içinde gerçekleşen ulaşım istatistikleriyle ilgili şu bilgileri verdi:
“Otobüs ve metrolarla taşınan toplam yolcu sayımız 332 milyona ulaştı. 173 milyon kez tam bilet, 90 milyon kez indirimli öğrenci ve öğretmen kartı, 69 milyon kez ise serbest kart kullanıldı. Serbest kart uygulamasından, 61 yaş üstü yolcular 40 milyon kez, engelli ve engelli refakatçisi 12 milyon kez, gazi, gazi yakını, şehit yakını, vazife malulü ve bunların yakını da bin 362 kez faydalandı.”
Keçiören Metrosu da yoğunluğu azaltacak
Gökçek, yıl sonunda faaliyete geçmesi planlanan Keçiören Metrosu sayesinde de şehrin kuzey hattındaki trafik yoğunluğunun azalacağını hatırlatarak, “M1 olarak adlandırdığımız Batıkent-Kızılay metro hattıyla 55 milyon, M2 yani Çayyolu-Kızılay hattıyla 20 milyon, M3 isimli Törekent-Batıkent hattıyla da 9 milyon yolcu taşındı. AŞTİ-Dikimevi arasında sefer yapan ANKARAY’la da 40 milyon yolcu taşındı. Raylı sistemlerin tümünde, günde 450 bin yolcu taşınırken, bu yıl içinde de toplam 124 milyon yolcu taşınmış oldu” bilgisini paylaştı.
Yenimahalle Metro İstasyonu-Şentepe arasında toplu ulaşımda teleferiğin hizmete sunulduğunu anımsatan Gökçek, şunları kaydetti:
“Yenimahalle-Şentepe teleferik hattıyla, günlük ortalama 20 bin yolcu, Şentepe-Yenimahalle Metro istasyonu arasında ücretsiz seyahat ediyor. Otobüs filomuzda bin 719 aracımız bulunuyor. Bunların bin 600’ü hareket halinde, bin 287’si de doğal gazla çalışıyor. Çevre dostu otobüs filomuzla, Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği’nce (UITP), Avrupa’nın En Çevreci Otobüs Filosu ödülüne layık görüldük. Ayrıca otobüslerimizi sürekli yenileyerek, yaş ortalamasını 6,5’a düşürdük. Klimalı otobüs sayımızı bin 464’e ulaştırdık”
Engellilere uygun bin 517 otobüs
Gökçek, engelli vatandaşların otobüslerden faydalanabilmesi ve erişilebilirliklerinin kolaylaştırılması amacıyla da çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Bin 517 otobüste engelli rampası bulunduğunu kaydeden Gökçek, toplu taşıma araçlarını kullanan engelli vatandaşların yaşamının, otobüslerin tamamında bulunan araç içi bilgilendirme ekranları, bin 47 Breil alfabeli kapalı durak ve 124 akıllı durakla daha da kolaylaştırıldığını bildirdi.
Gökçek, Ankara genelinde toplam 7 bin 414 otobüs durağı bulunduğunu da belirtti.