Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Avrupa Birliği'nin Kopernik çevre izleme programı kapsamında yeni bir gözlem uydusunu uzaya fırlattı.
ESA'dan yapılan açıklamada Vega roketine bağlı "Sentinel 2B" gözlem uydusunun, TSİ 04:49'da Fransız Ginesi'ndeki Kourou Uzay Üssü'nden havalandığını bildirildi.
Uydunun 1,5 ton ağırlığında olduğu, taşıdığı büyük kamera sayesinde dünya yüzeyinde bütün kara parçalarının ve kıyı sularının fotografik ve kızılötesi haritalarını çıkaracağı belirtildi.
Sentinel 2B, hala yörüngede bulunan Sentinel 2A ile ESA'nın Dünya gözlem misyonunun tamamlayıcısı olacak. İki uydu, aynı yörünge üzerinde farklı konumlardan 180'er derecelik açıyla Dünya'yı görüntüleyecek ve her 5 günde bir yeryüzünün tam bir yüzey haritasını üretecek.
Uydular, kent planlamasından hava kirliliğine, ormanlık alanların ve buzulların durumuna kadar çok geniş alanda bilim adamlarına ve siyasilere bilgi sağlayacak.
ESA'nın Dünya Gözlem Programları Direktörü Josef Aschbacher, Sentinel-2 sınıfındaki iki uydunun, programın en kilit parçası olduğunu, uyduların 13 kanallı yüksek çözünürlük sensörüyle elde edeceği imajların yeryüzünün şimdiye kadarki en net ve anlaşılır görüntülerini sağlayacağını vurguladı.
Aschaber, "(Sentinel-2'lerin) programın 'kalbi' olduğunu söylemek, doğru bir tarif olur." diye konuştu.
Toplam altı sınıf uydudan oluşan Sentinel programı kapsamında şimdiye kadar Sentinel 1A, Sentinel 1B, Sentinel 2A ve Sentinel 3A uyduları uzaya fırlatılmıştı. Program kapsamında 1. ve 3. sınıfta dörder uydunun ve diğer dört sınıfta ise ikişer uydunun yörüngeye yerleştirilmesi planlanıyor.