Dolar/TL bu hafta 4.20'ye yaklaşarak tarihi zirvesini gördükten sonra Merkez Bankası'ndan enflasyon risklerini azaltma adına faiz artışı dahil adımlar atabileceği beklentileri ve Suriye'de nispeten azalan sıcak çatışma riskiyle 4.10 civarında seyrediyor.
Bankacılar kur ve faiz açısından iç siyaset, jeopolitik ve makroekonomik gelişmelerin ve küresel piyasaların izlenmeye devam edileceğini belirtiyorlar.
Bankacılar ABD'nin Suriye'ye yakında askeri eylem olasılığını azaltan açıklamaların yanı sıra Başbakan Yıldırım'ın önceki günkü açıklamalarının ardından piyasada faiz artırım beklentilerinin oluştuğunu, bu sayede dün 4.19'u aşarak tarihi zirveyi gören dolar/TL'de bir toparlanma görüldüğünü belirtiyor.
Dolar/TL'nin tarihi zirveyi görmesiyle TL'nin yılbaşından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 8'e yaklaşmış ve gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı gösterenler arasında ilk sıralarda yer almıştı.
Başbakan Yıldırım önceki gün yaptığı açıklamada kurdaki hareketin konjonktürel gelişmelerden kaynaklandığını, faiz ve kurda geçici dalgalanmalar olduğunu etkilerinin de hem geçici hem sınırlı olacağını söyleyerek, "Kur konusunda tedbirler tabi ki alınacak, para politikasından TCMB sorumlu, TCMB gündemine hakimdir, gerektiği zaman gerekli tedbirleri almıştır, bundan sonra da alır" dedi.
Öte yandan TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, TCMB Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda TCMB'nin elindeki tüm araçları kullanmaya devam edeceğini, gerekirse ilave sıkılaşma yapılacağını söyledi.
Çetinkaya'nın açıklamaları da dün kurda aşağı hareket destek verdi.
Çarşamba günü tarihi zirve olan 4.1944'e kadar yükselen ve dün ise günü 4.10 civarında tamamlayan dolar/TL bu sabah güne anlamlı bir değişim göstermeyerek saat 09.36'da 4.0970 seviyesinde başladı.
Sepet bazında TL ise 4.6920 ile tarihi seviyesini test ettikten sonra aynı saatte 4.5838/4.5859 seviyesinde, 5.1941 ile tarihi zirveyi gören euro/TL ise aynı saatte 5.0532 seviyesinde bulunuyor.