Turcas Petrol AŞ Üst Yöneticisi Batu Aksoy, İsrail ve Mısır gibi ülkelerin son dönemde doğalgaz üreticisi durumuna gelmeye başladığını belirterek, "Burada muazzam yatırımlar yapıldı ve şimdi bunların geri dönmesi gerekiyor. Dolayısıyla Doğu Akdeniz'de şu anda hem üretim hem de pazar için bir rekabet var." dedi.
Aksoy yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz'de pazar kapma yarışında hız unsurunun öne çıkmaya başladığını söyledi.
Son dönemde bölgedeki alıcı ve satıcı ülkelerin birbirini test ettiğini ve pazarlıkların sürdüğünü kaydeden Aksoy, "Doğu Akdeniz'deki doğalgaz kaynakları 500 kilometrelik bir boru hattı ve 2 milyar dolarlık bir yatırımla Türkiye'ye direkt gelebilir durumda. Esasında ticareten de o gazın gelebileceği en makul yer ve pazar Türkiye ve Türkiye üzerinden Avrupa'dır." ifadelerini kullandı.
Aksoy, bölgede jeopolitik sorunların devam ettiğini vurgulayarak, "Ancak ticari gerçeklikler söz konusu olduğunda yatırımların geri dönüşü bir zaruret haline geliyor. Burada muazzam yatırımlar yapıldı ve şimdi bunların geri dönmesi gerekiyor. Dolayısıyla Doğu Akdeniz'de şu anda hem üretim hem de pazar için bir rekabet var." değerlendirmesinde bulundu.
"Yatırımlarımız Türkiye'de, gözümüz bölgede"
Aksoy, şirket olarak bölgedeki ülkelere yatırım yapma açısından önceliklerinin Türkiye olduğuna işaret ederek, "Türkiye'de büyük bir doğalgaz santralimiz var ve yaptığımız yatırımların getirilerini maksimize etmemiz lazım. Jeotermal enerji gibi yerli ve yenilenebilir üretime odaklanmayı kendimiz için daha doğru buluyoruz. Yani bizim yatırımlarımız Türkiye'de, gözümüz de bölgede olacak." dedi.
Irak ya da Doğu Akdeniz gibi fiyat avantajının oluşabileceği bölgelerdeki enerji kaynaklarının Türkiye'ye getirilmesinde rol almak istediklerini dile getiren Aksoy, buradan elde edilecek kaynağın santrallerinde verimliliği artırabileceğini ifade etti.
Türkiye'de Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) gaz ithalatındaki yüzde 75'lik oranının azaltılması gerektiğine işaret eden Aksoy, "Türkiye'de kamu gaz şirketi BOTAŞ'ın bir egemenliği var. BOTAŞ'ın payı yüzde 25'lere çekilmeli. Özel şirketler direkt ithalat yapabilir ve kamu bir tüccar pozisyonundan arınıp düzenleyici pozisyonuna gelirse, ben bu sektörün önünün açılacağını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Aksoy, doğalgaz çevrim santrallerinde üretim maliyetlerinin yaklaşık yüzde 75'inin doğalgazdan kaynaklandığını belirterek, "Gaz ithalatında yüzde 1 veya yüzde 5 dolayında alabileceğimiz bir indirim bile bizim şirketimizin gelirlerini, yatırımcılarımıza geri vereceğimiz bedelleri çok daha artırabilir. Biz bu süreçte özel sektör olarak biraz daha fazla pay almak istiyoruz." diye konuştu.