• BIST 9999.55
  • Altın 3149.661
  • Dolar 35.62
  • Euro 37.1413
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C

Doğalgazda kapasite artıyor

Doğalgazda kapasite artıyor
Türkiye'nin enerjide arz güvenliğini artırmaya dönük çalışmalar çerçevesinde, yıl sonunda sisteme verilebilen doğalgaz kapasitesi, günlük 191 milyon metreküpten 224 milyon metrekübe çıkacak.

Türkiye'nin enerjide arz güvenliğini artırmaya dönük çalışmalar çerçevesinde, yıl sonunda sisteme verilebilen doğalgaz kapasitesi, günlük 191 milyon metreküpten 224 milyon metrekübe çıkacak.

Sektör yetkililerinden alınan bilgiye göre, EgeGaz'ın İzmir Aliağa’daki (sıvılaştırılmış doğalgaz) LNG terminalinin kapasitesiyle, Silivri'de bulunan yer altı depolama tesisinin geri üretim kapasitesini artırmaya yönelik çalışmalar tamamlandı.

EgeGaz'ın LNG terminalindeki kapasite artırımıyla, tesisten sisteme verilebilen günlük gaz kapasitesi 16 milyon metreküpten 24 milyon metrekübe yükseltildi.

Silivri'deki, yıllık 2,7 milyar metreküp kapasiteli yer altı doğalgaz depolama tesisinin de geri üretim kapasitesi günlük 20 milyon metreküpten 25 milyon metrekübe çıkarıldı.

Bu şekilde sağlanan 13 milyon metreküplük artışa, yıl sonunda devreye alınması planlanan Kolin Grubu'na ait yüzer LNG santraliyle (FSRU) elde edilecek günlük 20 milyon metreküplük doğalgaz arzı eklendiğinde, halen günlük 191 milyon metreküp seviyesinde olan, sisteme verilebilen doğalgaz kapasitesi, yıl sonunda günlük 224 milyon metrekübe çıkacak.

"Kısa süreli dengesizlik ortadan kalkacak"

Global Energy Research Partners Araştırma ve Strateji Direktörü Emin Emrah Danış, Türkiye’nin, Silivri yer altı doğalgaz depolama tesisi ve EgeGaz LNG terminalinin kapasitesindeki artışa ek olarak önümüzdeki haftalarda devreye alınması beklenen FSRU ile birlikte doğalgaz arzında önemli bir rahatlama yaşayacağını söyledi.

Kış aylarında artan pik talebe bağlı olarak ciddi bir arz açığıya karşı karşıya kalınabildiğine işaret eden Danış, şunları kaydetti:

"Günlük 200 milyon metrekübe yakın kapasiteye rağmen, kış aylarında talebin 240 milyon metreküpler seviyesine çıktığını gördük. Bu durum Türkiye açısından çok ciddi arz güvenliği tehlikesi yaratıyordu. Enerji Bakanlığında yeni dönem sonrası son bir yılda bu konuda çok başarılı ve hızlı çalışmalarla kısa sürede gaz arzında hızlı bir artış sağlandı. Gelecek sene Tuz Gölü yer altı depolama tesisinin de devreye girmesiyle Türkiye’nin gaz arzı daha da artacak. Ayrıca Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesi, depolama ve yapılması planlanan diğer FSRU projeleri ile doğalgaz arzında yaşanan kısa süreli dengesizlik tamamen ortadan kalkmış olacak. Bu kış Türkiye’nin boru hatlarından gelen gaz miktarında düşüş olmadığı sürece geçen yıllardaki gibi arz açığıyla karşı karşıya kalmasını beklemiyoruz. BOTAŞ yıllardır kış aylarında elindeki imkanlarla sistem dengesini sağlama konusunda büyük bir başarı gösterdi."

Bakan Albayrak açıklamıştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, EgeGaz'ın kapasitesinin aralık ayı itibarıyla artırılacağını, buradaki kapasitenin gelecek sene ise günlük 39 milyon metrekübe yükseltileceğini ifade etmişti.

FSRU projesinin de bu yıl sonu itibarıyla hayata geçirileceğini açıklayan Albayrak, bu tesisin 9 ay gibi kısa bir sürede tamamlanacağını ve günlük 20 milyon metreküp gaz basma kapasitesine sahip olacağını dile getirmişti.

Türkiye, son olarak 25 ve 26 Ocak 2016 tarihlerinde 235'er milyon metreküp doğalgaz tüketerek, tüm zamanların en yüksek rakamına ulaşmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim