Bolu İl Özel İdaresinin iş makinesi parkında bulunan ve ekonomik ömrünü tamamlayan 8 damperli kamyonun hurdaya çıkartılmasına karar verilirken, ilçelerin yollarında meydana gelen hasarların onarılması için de asfalt yama robotu alınması gündeme geldi.
Bunun üzerine, İl Özel İdaresinde görev yapan makine mühendisleri hurdaya çıkartılan kamyonların yama robotuna dönüştürülüp dönüştürülemeyeceğini araştırmaya başladı.
Yapılan teknik araştırma sonucunda ilde bulunan sanayi esnafının da görüşleri alınarak, hurdaya çıkartılan damperli kamyonların üzerinde yapılacak değişikliklerle yama robotuna dönüştürülebileceği kanısına varıldı.
Bolu İl Genel Meclisinin kararı doğrultusunda bir kamyon, makine mühendisleri tarafından hazırlanan projeye göre tadilata sokularak asfalt yama robotuna dönüştürülüp, test sürüşüne çıkarıldı. Arazide yapılan denemelerin ardından İl Özel İdaresinin makine mühendisleri ve sanayi esnafının çabalarıyla yapılan yama robotlarının piyasada 300 bin liraya satılan asfalt yama robotlarıyla aynı işi yaptığı belirlendi.
Bunun üzerine İl Genel Meclisinden çıkan karar doğrultusunda ilde bulunan 8 ilçeye birer yama robotu yapılması kararlaştırıldı.
Onda bir fiyatına mal edildi
Yapılan çalışma hakkında bilgi veren Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, "Arazide yama çalışmalarında kullandığımız robotlar var. Bunların yenileri 300 bin lira civarında. Bizde (eski kamyonların üzerine bu robotu nasıl monte edebiliriz) diye bir düşünce oluştu. Sanayi esnafıyla görüşerek yaklaşık 30 bin lira gibi bir değerle her ilçemize birer tane olmak üzere 8 yama robotu yaptık." dedi.
Bolu İl Özel İdare Destek Hizmetler Müdürü Sedat Türkan ise yaptıkları çalışma sonucunda araç başı yaklaşık 270 bin lira gibi bir tasarruf sağladıklarına işaret etti.