"Petrol fiyatı daha 5 yıl 70 dolar tavanını aşmaz." Bu saptama BP'nin 200 milyar dolarlık cirosunu yöneten Türk, Küresel Rafinaj ve Pazarlama CEO'su Tufan Erginbilgiç'ten... Bu yıl ilk kez İstanbul'da düzenlenen ve BP'nin platin sponsor olduğu 22. Dünya Petrol Kongresi için İstanbul'a gelen Erginbilgiç, basın mensupları ile biraraya geldi. Bir soru üzerine Erginbilgiç petrol fiyatındaki düşüşün arz kaynaklı olduğunu belirterek şu analizi yaptı: "ABD'nin kaya petrolünü bulması ile stok seviyeleri çok yükseldi. Normal stok seviyesi 2.6 milyar dolarken, 3 milyar varil seviyelerini gördük. Şu anda ise artık stoklar artmıyor. Arz ve talepte denge oluştu. Fiyatın artması için ise stoklarda düşüş gerek. OPEC sınırlamalara uyarsa fiyatlarda 55 dolar seviyesine çıkış öngörüyorum. Ancak önümüzdeki 5 yıl 70 dolar tavan olur, bunun üzerine çıkmasını beklemiyorum."
Erginbilgiç petrol fiyatı 45 dolar seviyesindeyken endüstrinin büyük bir stres yaşadığını, ancak BP gibi rafineri tarafı olan şirketlerin burada avantajlı olduğunu anlattı. Petrol fiyatlarındaki düşüşün sektörün yatırımlarını aşağı çektiğini doğrulayan BP CEO'su, bunun etkisinin önümüzdeki dönem görüleceğini belirtti.
Bir soru üzerine Türkiye'den çıkmalarının söz konusu olmadığını tekrarlayan Erginbilgiç, dev projeler hariç önümüzdeki 5 yıl yılda Türkiye pazarı için 150 milyon dolarlık yatırım planladıklarını açıkladı. Erginbilgiç, "Sadece TANAP projesi bile Türkiye'ye inancımızı gösteriyor" ifadesini kullandı. TANAP'ın 40 milyar dolarlık dev bir proje olduğunu anlatan Erginbilgiç, bu projede yüzde 12 ortak olan BP'nin Türkiye'yi stratejik bir pazar olarak gördüğünü ve burada yatırımlara devam edeceğini söyledi. TANAP'ta sürecin planlandığı gibi sürdüğünü belirten BP CEO'su, "Gelecek yıl gazın Türkiye'ye akmasını planlıyoruz. Gazın büyümesi gelecek 20 yılda kömür ve petrolden daha hızlı olacak" dedi.
Erginbilgiç şöyle devam etti: "Güney Gaz Koridoru projesi tamamlandığı zaman Hazar denizi doğalgazı tarihte ilk defa Avrupa'ya gönderilmiş olacak. Türkiye'nin buradaki rolü çok önemli. Aynı zamanda Türkiye BP için çok önemli ve stratejik bir iş ortağı. Hem BTC hem de Şah Deniz gibi dev projelerde Türkiye'nin TP ve BOTAŞ gibi devlet şirketleri ile ortak çalışıyoruz. BP olarak değerlendirmemize göre BTC, TANAP ve Şah Deniz projelerinin Türkiye'ye olan toplam katkısı 8 milyar doların üzerindedir. Bunun içinde yapılan yatırım, ödenen paylar da var. Bu rakamın 15 milyar dolara kadar çıkacağını öngörüyoruz. "
Sızıntı sonrası kimse artık BP ile iş yapmaz dediler ama...
CEO Erginbilgiç, BP tarihinin en büyük sanayi kazası olan Meksika Körfezi'ndeki sızıntının yaralarının 64 milyar dolara sarıldığını anlattı. 2010 yılında Meksika Körfezi'ndeki Deep Horizon platformunda meydana gelen patlamada 11 işçi ölmüş; platformun çökmesi ardından milyonlarca varil petrol denize karışmıştı. Bu çevre felakeninin herhangi bir şirketin başına gelebileceğini iddia eden Erginbilgiç, kazanın şirketi değiştirdiğini, büyük önlemler alındığını, araştırmalar için ayrı bir birim kurulduğunu anlattı. Erginbilgiç, "Bu kazadan sonra kimse artık BP ile iş yapmaz dediler. Ancak kaza sonrası öyle çok araştırma yaptık, süreçlerimizi ve operasyonumuzu öyle geliştirdik ki birçok ülke işbirliği yapmak için bize geldi. Sadece güvenlik için ayrı bir birim kurduk" dedi. Erginbilgiç sektörlerinde Meksika pazarına giren ilk global şirket olduklarını, hızla büyümesini öngördükleri bu pazarda 3 istasyon açtıklarını da söyledi.
Kaynak: Özlem Ermiş BEYHAN / DÜNYA