67 ülkeden 97 medya kuruluşunun birlikteliğiyle oluşturulan Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun kaleme aldığı Paradise Papers Belgeleri'nde Türk iş adamlarına ait denizcilik şirketlerinin "Vergi Kaçıranlar" olarak kamuoyuna aktarılması, sektörde tepki ile karşılandı.
Yabancı bayrakta olan gemilerin kayıt edilmesi ve işletilmesi için kurulan sicil şirketlerini, offshore şirketi olarak yorumlayan Cumhuriyet Gazetesi, skandal bir habere imza attı.
Cumhuriyet Gazetesi'nin; başta Başbakan Binali Yıldırım'ın oğulları Erkam ve Bülent Yıldırım olmak üzere, Servet Yardımcı, Aziz Yıldırım gibi denizci iş adamlarının yabancı ülkelerde bulunan şirketlerinin "Vergi Kaçırmak" için kurulduğunu iddia etmesi, cahillik olarak yorumlanırken, haber yapan muhabirin küresel bir sektör olan denizcilik endüstrisini bilmemek olarak değerlendirildi.
İKİNCİ SİCİL VERGİDEN MUAF!
16 Aralık 1999 tarihinde yürürlüğe giren Türk Uluslararası Gemi Sicili ile denizcilik sektörü vergiden muaf olmasına rağmen Cumhuriyet Gazetesi'nin Paradise Papers Belgelerine dayanarak, Türk denizcilik sektöründeki iş adamlarını vergi kaçırmak ve usulsüzlük yapmakla itham edilmesinin saçmalık olduğunu dile getiren uzmanlar, Avrupa ülkelerinde kabotaj hattında çalışmak zorunda kalan armatörlerin yabancı ülkelerde şirket kurmak zorunda olduklarını kaydetti.
Gemi finansmanı konusunda Türk bayraklı gemilerin yurt dışında büyük zorluklar yaşadıklarını ifade eden aynı uzmanlar, kredi kuruluşlarının Türk gemi yatırımcısına yabancı bayrağa zorladıklarını belirtti.
Paradise Papers belgelerini yorumlayan gazetecilerin, özellikle Türk denizcilik yatırımcılarının kurdukları sicil şirketlerini, vergi kaçıran offshore şirketi olarak yorumlamaları gerçekleri yansıtmadığı kaydeden uzmanlar, 30 milyon DWT'luk Türk deniz ticaret filosunun yüzde 65'nin yabancı bayrakta olduğunu sözlerine eklediler.
Haber: Recep CANPOLAT / Deniz Haber Ajansı