Devlet Demir Yollarında, Ortak Transit Sözleşmesi ve Gümrük Kanunu Hükümlerince ortak ve ulusal transit taşımada, demiryolu ile yapılacak taşımalar için uluslararası demiryolu taşımacılığında kullanılmakta olan “CIM Belgesi” Transit Beyannamesi kullanılmaya başlandı.
Ortak Transit Sözleşmesine taraf olan ülkelerden Avrupa Birliği ülkeleri, EFTA ülkeleri, Makedonya ve Sırbistan ve Türkiye’den bu ülkelere yönelik demiryolu taşımalarında transit beyannamesi düzenlenmesi ve teminat verme gerekliliği ortadan kalkmış oldu.
Pilot uygulama olarak başlayan proje, 5 Haziran 2018 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak TCDD Taşımacılık AŞ adını alarak şirket olarak özelleşmiş oldu. Demiryolu Taşıma Şirketi, Tebliğ ile sınır geçişleri başta olmak üzere işlemlerin azaltılarak gümrük işlerinin hızlandırılmasını, bu sayede eşyanın hızlı bir şekilde ve daha düşük maliyetle ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan bir düzenleme yapıldı.
Sınır geçiş işlemlerinde gümrük işlemleri hızlanırken, transit Beyannamesi ile 5 saat ile 2 gün arası süren tren sınır işlemleri 15 dakikada tamamlanarak tren sevki gerçekleştirilecek.
Demiryolu tarihinde ilk olarak limanlara gelip, vagonla yurt içerisine ilerletilecek gümrüklü eşyanın da CIM taşıma belgesiyle yapılabilecek.
İhracat sürecindeki maliyetler düşürülerek ihracat ürünleri, yurtdışına sevk edilme ve ihracat beyannamesinin kapanma süreci hızlandırılacak. Ulusal demiryolu altyapı ağı üzerinde yük taşımacılığı yapmak üzere Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca, demiryolu tren işletmecisine eşyanın demiryolu ile taşınmasına ilişkin basitleştirme izni verilebilecek.
Demiryolu ile taşımacılıkta, izni için Gümrükler Genel Müdürlüğüne başvurulacak.