Giderek artan teknoloji ile insanoğlunun uzay ile olan teması da yavaş yavaş çoğalıyor. Amerika'nın başı çektiği uzay araştırmalarına Çin, Rusya ve ESA ile Avrupa ülkeleri de dahil olmuş durumda. Ancak Çin'in yeni hamlesi, diğer ülkelerin yaptığı şeylere hiç benzemiyor diyebiliriz.
Hazırlıklarını Gobi çölünde sürdüren ve SJ-10 uydusunu fırlatmayı planlayan Çin, bu uydu ile birlikte uzaya ham petrol de gönderecek. Ancak bu ham petrolün gönderilmesindeki amaç uzayda yapılacak bir araştırma ile alakalı değil. Dünyada yapılacak araştırmalar ile alakalı.
Her ne kadar enerji kaynaklarımız gün geçtikçe başta solar enerji olmak üzere daha doğal yollarla sağlanıyor olsa da petrolün önemi hala ciddiyetini korumakta. Elbet bir gün dünyadaki petrol rezevrlerinin sonu gelecek ve diğer enerji kaynaklarına ihtiyaç duyacağız. Ancak bu durum hemen gerçekleşecek bir şey değil.
Yani uzun lafın kısası petrol hala en fazla para eden şey durumda. İşte bu konuda daha tutarlı adımlar atmak isteyen Çin, yerçekimsiz ortamda ham petrol üzerinde bir dizi deney yapacak. Amaç, yerçekimsiz ortamda petrol moleküllerinin durumunu incelemek. Elde edilecek bilgiler, dünyadaki keşfedilmemiş rezevrlerin de ortaya çıkmasında önemli rol oynayacak.
SJ-10'un fırlatılması önümüzdeki hafta gerçekleşecek.