• BIST 8663.88
  • Altın 3023.533
  • Dolar 34.3304
  • Euro 37.4521
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 8 °C

Çin, yatırımda dümeni ABD’den Avrupa’ya kırdı

Çin, yatırımda dümeni ABD’den Avrupa’ya kırdı
ABD Başkanı Donald Trump'ın izlediği ticaret politikaları Avrupa Birliği ve Çin'i birbirine yakınlaştırıyor. Pekin’in Avrupa’ya gerçekleştirdiği yatırımlar ABD’ye yaptığının 9 katına çıktı.

Küresel ticaret ağı ve mimarisi hızla değişiyor. Son günlerde küresel aktörlerin attığı adımlar ve kurdukları ilişkiler dikkat çekiyor. Salı günü Avrupa Birliği (AB) ile Japonya arasında dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşmalarından biri imzalandı. Taraflar anlaşmanın Başkan Donald Trump'ın yürürlüğe soktuğu korumacı ticaret politikalarına karşı bir denge unsuru olduğunu ifade etti. Çin'in başkenti Pekin’de gerçekleşen son AB-Çin zirvesinde de her zamankinden daha fazla ticaret odaklı görüşmeler yapıldı. Çin ile AB, “çok taraflılığı” birlikte koruma sözü verdi.

Trump, AB ile Çin’i yakınlaştırıyor

Başkan Trump liderliğindeki Amerikan yönetiminin Pekin ile ticaret savaşlarını başlatması Çin’in yatırımda rotayı ABD’den Avrupa’ya kırmasına neden oldu. Uygulana politikalar nedeniyle ABD, uzun süredir müttefiği olan AB, NATO ve Kanada'dan uzaklaşırken Çin ve AB ticari yakınlaşması dikkat çekiyor. Uluslararası danışmanlık ve hukuk şirketi Baker Mackenzie tarafından hazırlanan bir raporda, yılın ilk altı ayında Çinli şirketlerin Avrupa'da gerçekleştirdiği satın alma ve birleşmelerin toplam değeri 20 milyara ulaşırken, bu rakam Kuzey Amerika'da sadece 2.5 milyar dolarda kaldı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 24 milyar dolar olan Çin’den Amerika'ya doğrudan yatırımlar yüzde 92'lik sert düşüşle 2 milyar dolara indi. Avrupa'da tamamlanan Çin yatırımları, 12 milyar dolara ulaşarak, 2 milyar dolar olan Kuzey Amerika'daki yatırımlardan altı kat fazla gerçekleşti. Bu sıkılaştırma kampanyasının ortasında Çinli firmaların Kuzey Amerika pazarından hızla uzaklaştığı görülüyor. Rapordaki verilere göre, 2018'in ilk yarısında Çinli şirketler Kuzey Amerika’da 9.6 milyar dolarlık elden çıkarma işlemini tamamlarken, 5 milyar dolarlık bölümün ise tamamlanma aşamasında.

Savaşta 'Aşil'in topuğu' krediler

Washington-Pekin hattındaki ticaret savaşı, Çin'in ekonomisini düzeltme çabalarını zora sokuyor. Morgan Stanley analistlerine göre, ticaret savaşı ekonomi sorunların çözümünde "ciddiyetle" yoğunlaşmaya başlamış olan Çin adına daha kötü bir zamanda gelemezdi. Analistler, savaşın olumsuz etkisinin Çin ekonomisini görece yavaşlatabileceğini öngörüyor. Morgan Stanley’nin müşterilerine gönderdiği notta, “Yıllar süren diretmeden sonra Çin, 2017'nin ortasından itibaren, “Aşil'in topuğu”pozisyonunda olan borç artışını azaltmaya odaklanmıştı. Bütün bu vergi hamleleri Çin'i çok zor bir duruma sokuyor. Sadece tarife ve tarife dışı önlemlerin buna yönelik olduğu için değil. Zamanlama bundan daha kötü olamazdı ”ifadeleri yer alıyor. ABD Başkanı Donald Trump yönetimi 6 Temmuz'da resmi olarak 34 milyar dolar değerindeki Çin mallarına yüzde 25’lik vergi getirme kararı aldı.Çin, kısmen de olsa, kısa bir süre sonra ABD’de misilleme tarifeleri uygulayarak karşılık verdi. ABD daha sonra yüzde 10 ek vergi uygulayacağı 200 milyar dolarlık ticari değeri olan Çin mallarının listesini yayınladı. Morgan Stanley’nin müşterilerine gönderdiği notta, “Yıllar süren el ovuşturma ve düşüncelerden sonra, Çin nihayet, 2017'nin ortasından itibaren, “Aşil'in topuğu”gibi olan kredi artışını azaltmaya odaklanmıştı. Bütün bu vergi hamleleri Çin'i çok zor bir duruma sokuyor. Sadece tarife ve tarife dışı önlemlerin buna yönelik olduğu için değil. Zamanlama bundan daha kötü olamazdı” ifadeleri yer alıyor. Çin bankaları büyüme hedefini karşılamak için kredi tabanlı teşvik programı kapsamında 2016 yılında 12,65 trilyon yuan (1.88 trilyon dolar) kredi verdi. Söz konusu kredi patlaması ve borçlardaki hızlı artış barındırdığı finansal riskler nedeniyle endişe yaratıyor.

AB'de çelik önlemleri devreye giriyor

Avrupa Birliği, ABD'nin ithal çelik ve alüminyumdan ek gümrük vergisi almaya başlamasının ardından kendi bölgesine ithalatta başlaması beklenen artışın önüne geçmek için alınacak korunma önlemlerini bugün başlatıyor. Avrupa Komisyonu, Washington'un artırdığı gümrük vergileri nedeniyle ABD'ye satılamayan çeliğin AB piyasalarına yığılmasını önlemek için gümrük vergileri ve ithalat miktar kısıtlamalarından oluşan önlemlerin devreye alınmasını önermişti. Komisyon'un 23 çelik ürün kategorisine ayırdığı kotalar geçen üç yılın ithalat miktarları baz alınarak hazırlandı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim