• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 3 °C
  • Ankara -3 °C

Çin, uzay çalışmaları için ticari birlik kurdu

Çin, uzay çalışmaları için ticari birlik kurdu
Çin’de bir uzay endüstrisi grubu, ülkenin hızla gelişmekte olan uzay sektörünü teşvik etmek ve düzenlenmesine yardımcı olmak amacıyla bir ticari uzay birliği kurdu.

Çin uzayda ticari bir birlik oluşturmak üzere China Commercial Space Alliance adlı birliği kurdu. Birlik, China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) ve China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) gibi devlete ait savunma ve uzay girişimlerinin sorumluluğu altındaki birimleri içeren altı grup tarafından kuruldu. China Space Foundation ve Çin Bilim Akademisi de birliğin içinde bulunuyor. 
                                                    
Bu yeni iş birliği örgütü, hükümetin uzay sektörünü 2014’te özel sermayeye açma kararı sonrasında hızla büyüyen özel uzay sektör girişimlerine bir tür replik oluşturuyor. Çin medyası yeni birliğin dört esas işlev üstleneceğini belirtiyor: Siyasal kararlılığı güçlendirmek ve endüstride araştırma yürütmek, inovasyonu desteklemek ve endüstri zincirinin başlangıç ve son noktalarında entegrasyonu sağlamak, düzenlemelere yardımcı olmak, uluslararası iş birliğini desteklemek. Bu sonuncu işlev bağlamında esas itibariyle Kuşak ve Yol Girişimi ile bağlantılı ülkelere odaklanılacak.  
 
China Commercial Space Alliance, esas olarak, China national Space Administration (CNSA) yönetiminde çalışacak. Bu karar, özel sermaye tarafından desteklenen ticari uzay şirketlerine ek bir desteğin işaretidir. Zaten Çin, Haziran ayında, ticari uzay aracı fırlatan şirketlerin gelişimini yönlendirmek için bir dizi kural açıklamıştı. Future Aerospace adlı yayına göre Çin, 2018 sonu itibarıyla kayıtlı 114 uzay şirketine sahip bulunuyordu. 
 
Çin, 33 uydu atışıyla dünyada ilk sıraya yerleşti
 
Şu anda, aralarında Landspace, OneSpace ve iSpace gibi şirketlerin bulunduğu 20 kadar girişim, çalışmalarını sadece atış konusu ve bileşenlere yoğunlaştırmış durumda. Ayrıca uydu hizmetleri veren çok sayıda üretici, işlemci ve tedarikçi var. Çin’in güneybatısındaki Xichang uydu atış merkezinden 13 fırlatma işlemi gerçekleştirildi. Bu performans, adı geçen merkezi 2019’da ülkenin ve dünyanın en sık kullanılan uydu atış merkezi konumuna getirmiş oldu. 

Atış merkezinin müdür yardımcısı Wang Zemin, Xichang’dan 16 günde bir bir uzaya fırlatma işlemi yapabilecek kapasitede olduğunu açıkladı. Nitekim tesis, 2020 yılı için, 20 atış işlemi hedefliyor. Öte yandan, yeni jenerasyon (kuşak) füzelerin atışı için merkezde şu anda yeni bir rampa inşa aşamasında.
 
Çin 2020 Mart’ında yeni bir “Uzun Yürüyüş” (Long March) füzesi atmaya hazırlanıyor. Bu füze, senkron yörüngeye 5 tonluk bir yük taşımak üzere tasarlanmış durumda. Bu yeni atma işlemi ilk dikey fırlatma ve dikey iniş kapasitesini test etme fırsatı olacak. Çin, uzaya uydu atışı konusunda, ikinci yıl üst üste dünya sıralamasının başında yer alıyor.  En son perşembe günü gerçekleştirilen Uzun Yürüyüş uydu atışı ile Çin 2019’da tam 33 atış yapmış bulunuyor. İkinci sıradaki ABD’nin bu yıl içinde 27 atış işlemi oldu. Çin 2020 içinde de 30’u aşkın sayıda uzay atışı hedefliyor. 

Çin Uluslararası Radyosu

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim