Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komitesi ile Alman Siemens Grubu arasında kısa süre önce dijital teknoloji alanında işbirliği mutabakatı imzalandı.
Mutabakatta, "Çin Malı 2025" stratejisi ve "İnternet+" olumlu değerlendirilerek, Çin'de sanayi alanlarının dönüşümüne ve kalitesinin yükseltilmesine destek verileceği belirtildi.
"Sanayi 4.0"nun özünde, her ürünle ilgili Ar-Ge, üretim ve lojistik gibi bilgilerin veri tabanında kaydedilerek fabrikadaki üretime destek verilmesi bulunuyor. Alman Siemens Grubu Başmühendisi Roland Busch, "Sanayi 4.0"ın değer zincirinin dijitalleştirilmesi ve değerin veriyle yaratılması olduğunu belirtti.
Çin'de geleneksel imalatın dönüşüm aşamasına girdiğini söyleyen Bush, Çin'le "dijital şirket" teknolojisi ve çözüm paketini paylaşarak Almanya'nın "Sanayi 4.0"ü ile "Çin Malı 2025"i birbirine kenetlemeye hazır olduklarını söyledi.
Busch, "Sanayi 4.0"ın "Çin Malı 2025" ile birbirine çok benzediğini, iki kavramın da aynı nihai hedefe sahip olduğunu dile getirdi.
Siemens'ten yapılan açıklamada, ayrıca geçen eylül ayında Çin'de robot araştırma merkezi kurulduğu ifade edildi. Şirketin Çin şubesinin dünyadaki bütün robot araştırma çalışmalarına önderlik ederek araştırma ağırlığını makatronik ve yapay zekâya vereceği bildirildi.
Yapay zekânın Çin'de gelişmesinden umutlu olduğunu belirten Busch, Çin hükümetinin, yapay zekânın AR-Ge'sine büyük önem verdiğine ve nitelikli araştırmacı sayısını hızla arttırdığına dikkat çekti.
Dijitalleşme dönüşümü Çin ekonomisinin gelişmesine büyük etki yaratıyor. "Çin Malı 2025" ve "Kuşak ve Yol" inisiyatifinin gündeme getirilmesi, Çin'de dijitalleşmenin önderliğindeki inovasyonu sanayide kalitenin yükseltilmesinde daha önemli bir konuma yerleştirdi.