Çin ve Amerika Birleşik Devletleri'nden 180'den fazla yetkili, uzman ve temsilci, Çin’in Hunan eyaletinin başkenti Changsha'da, sürdürülebilir enerji alanında işbirliği olanaklarını keşfetmek için bir araya geldi.
"Su, Hava ve Toprak İle İlgili Küresel Kaygılar Altında Kaçak Gaz Emisyonunun Geri Dönüşümü" temalı Üçüncü Çin-ABD Enerji ve Çevre Forumunda, katılımcılar hava kirliliği, sünger kent inşaatı ve arıtma sistemleri gibi kentsel ve çevre sorunları için olası çözümleri tartıştılar.
Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Gaz Yeniliği ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Devinder Mahajan, “Sera gazlarında en büyük emisyonu gerçekleştiren iki ülke olan Çin ve Amerika Birleşik Devletleri, enerji tasarrufu konusunda ortak hedef ve güçlükleri paylaştılar, bunun yanında iki ülke birbirlerinin güçlü yanlarından da istifade etmelidir” dedi
Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Zhuang Jia “İki ülke, enerji güvenliğini sağlamak ve çevresel zorluklarla baş etmek için aynı görev ve yükümlülükleri taşıyor” dedi ve “bu alanlarda işbirliğinin güçlendirilmesi, her iki ülkedeki ekonomik büyümeyi de arttırmaktadır” diye de ekledi.
Çin ile ABD, 2008'de Washington'da 10 yıllık bir enerji ve çevre işbirliği protokolü imzalamışlardı. Bu protokol, Çin ile ABD'nin enerji güvenliği, çevresel sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği alanlarındaki işbirliğini genişletmek için atması gereken adımları ve hedefleri belirliyor. Bu protokolün rehberliğinde, her iki ülkedeki 30'dan fazla üniversite, 2015 yılında Çin-ABD Enerji ve Çevre Yenilik Araştırma Merkezi'ni kurdu. Merkezin Başkanı Chai Xiaoli'ye göre, merkez tarafından geliştirilen birçok teknik başarıyla uygulandı. İki ülke arasında çevresel sorunlara yönelik çözüm önerilerinin paylaşıldığı ve araştırıldığı platformların var olması küresel iklim değişikliği ile mücadelede büyük bir umut ışığı taşıyor.