NASA’nın emektar Hubble teleskobuna oranla 300 kat daha geniş görüntü alanına sahip bir teleskop tasarlayan Çin, bu sistemi modüler uzay istasyonu Tiangong’a entegre edecek. Karanlık madde, karanlık enerji ve gezegen araştırmalarında kullanılacak olan yeni teleskop, tahminlere göre gözlemlenebilir evrenin %40’lık bölümünü 10 yılda inceleyebilecek.
Ancak Çin’in uzayla ilgili tek çalışması bununla sınırlı değil. Çin Ulusal Uzay İdaresi, uzunca bir süredir Mars projelerinde de önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Kurumun yönetiminden sorumlu olan Xu Dazhe, yaptığı açıklamayla Mars görevi hakkında çeşitli bilgileri paylaştı.
Dazhe, Çin Ulusal Uzay İdaresi’nin 2020’de Mars’a uzay aracı göndereceğini açıkladı. Böylece Amerika’dan sonra Çin de Mars’a araç yollamış olacak. Tahminlere göre bu yolculuk bir yıl sürecek ve insansız uzay aracı 2021’de Mars yüzeyine iniş yapacak.
Amerikan insansız uzay araçları gibi, Çin’in aracı da benzer şekilde Kızıl Gezegen’de çeşitli ölçümler ve deneyler gerçekleştirecek. Elde edilen veriler eşzamanlı olarak Çin Ulusal Uzay İdaresi’ne aktarılacak. Ayrıca bu Mars aracının yanına daha sonradan yardımcı araçların da gönderileceği tahmin ediliyor. Böylece araştırmaların kapsamı epey genişleyecek.
Kızıl Gezegen’de 2021’de başlayacak olan bu araştırmalar, insanlı Mars yolculuğunun da zamanını belirleyecek. Tahminlere göre Çin Ulusal Uzay İdaresi, insansız uzay aracını Mars’a gönderdikten 10 yıl sonra insanlı bir uzay aracını da Mars’a uçuracak.