• BIST 9428.44
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C

‘Çılgın proje’ çılgın trafiği nasıl etkileyecek

‘Çılgın proje’ çılgın trafiği nasıl etkileyecek
Türkiye Kanal İstanbul projesini tartışırken ÇED raporunda yer alan İstanbul trafiği ayrıntıları dikkat çekti. Raporun trafik araştırmaları kısmında bu kamyonların günde 768 sefer yapacağı belirtiliyor.

Kanal İstanbul’un Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlandı. Raporda birçok eksikler bulunduğu iddia edilirken rapordaki ‘projenin İstanbul trafiğine etkisi’ konulu araştırma dikkat çekti.

Sözcü’den Samet Demir’in aktardığı haberde, bakanlık tarafından yayımlanan ÇED raporuna göre çılgın kanal projesi için saatte 72,500 ton hafriyat çıkarılacağı ve çıkarılan hafriyatın Karadeniz kıyısına inşa edilen setlerin kara kısmına boşaltılacağı belirtildi.

ayiran.jpg

Günde 768 sefer

Ancak raporda belirtilen trafik yoğunluğu araştırmasında kamyon sayısı olarak yalnızca beton santralleri için kullanılacak kamyon kapasitesi açıklanmış.

İnşaat için çalışacak 20 ton toprak taşıma kapasiteli 768 kamyonun toplam taşıma kapasitesi sadece 15 bin ton civarında. Raporun trafik araştırmaları kısmında bu kamyonların günde 768 sefer yapılacağı belirtiliyor.

4 yıl sürmesi planlanan hafriyat işleminin zamanında bitmesi için trafik yoğunluğu araştırmasında verilen kamyon sayısının neredeyse 5 katına çıkarılması gerekiyor.

Kamyonlar E-5 ve TEM’i kullanacak

Beton santralleri üzerinden yapılan hesabın hafriyat kamyonlarının sayısını kapsamadığı trafik yoğunluğu araştırmasına göre Kanal İstanbul’un inşaat süreci İstanbul trafiğine bir yük getirmeyecek.

Oysa ki trafik yoğunluğu hesabına katılmayan bölgeden çıkarılacak hafriyat için kullanılacak kamyonlarının sayısı ve inşaat için kullanılması beklenen 800 kadarı ağır 1000 aracın 24 saat boyunca İstanbul’un en işlek ana yollarını kullanması ön görülüyor.

ÇED raporunda D100 (E-5) ve TEM gibi İstanbul’un en işlek yollarının kanal projesi için kullanılacağı yazıyor.

Eğer projenin yapımına başlanırsa İstanbul trafiğine bir de 24 saat çalışacak en az 4 bin kadar ağır ve hafif aracın eklenmesi bekleniyor.

İstanbul boğazından geçen yıllık gemi sayısı hesabının da yer aldığı rapora göre 2017 yılında boğazdan 42.904 gemi geçmiş.

Rapordaki projeksiyona göre bu sayının 2025 yılında 53.860’a çıkması gerekiyor ancak 2018 verilerine göre boğazdan 2017 yılına göre daha az gemi geçti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim