• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 6 °C

"Cari dengenin hızla toparlandığını görüyoruz"

"Cari dengenin hızla toparlandığını görüyoruz"
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: "Büyümeye katkının ihracat gibi alanlara kaydığını, cari dengenin çok daha hızlı toparlandığını görmeye başladık" dedi.

İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen 49. Dünya Ekonomik Forumuna (WEF) katılan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, zirveyi izleyen Türk basın mensuplarına temaslarına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Albayrak, WEF kapsamında yoğun bir diplomasi trafiği yaşadıklarını belirterek, bu yıl Davos Zirvesi'nin enteresan geçtiğini söyledi.

Dünya ekonomisine yönelik ciddi endişelere tanıklık ettiğini ifade eden Albayrak, "Son bir yıldaki gelişmelerden oldukça kaygı duyuluyor." dedi. Albayrak, temasları hakkında da bilgi vererek, "Türkiye'nin çok büyük bir refleks göstererek başarılı bir şekilde yıl sonu hedeflerine ve bu politikalar noktasında ne kadar olumlu bir netice seti, politika setiyle karşı karşıya olduğundan dolayı ciddi bir takdir aldık." değerlendirmesinde bulundu.

"Bütün kaygılar giderildi"

6 ay önce “bütçe disiplini”, “cari denge,” ve “enflasyonla mücadele” endişelerin olduğunu hatırlatan Albayrak, bu konularda bütün kaygıların giderildiğini söyledi. Albayrak, bir soru üzerine, 2019 bütçesinin kendileri açısıdan çok daha rahat bütçe olacağını ve 2019 bütçesinde tek seferlik gelir öngörmediklerini aktardı.

"Büyümeye katkının ihracat gibi alanlara kaydığını, cari dengenin çok daha hızlı toparlandığını görmeye başladık." diyen Albayrak, enflasyonda çok yakın takip ve markajlarının devam ettiğini, 2019'u reel ekonomi ve büyümeye dayalı olarak güçlü şekilde kapatacaklarını anlattı.

Albayrak, ekonominin tüm paydaşlarını rasyonel bir politikayla yönetmek zorunda olduklarına işaret etti ve sadece son çeyrekte faiz giderlerinden de 3 milyar liraya yakın tasarruf elde ettiklerini kaydetti. Ayrıca çok daha aktif hazinecilik ortaya koyacaklarını belirten Albayrak, " Önceliğimiz hazine borçlanmalarında maliyetleri düşürmek." dedi.

Albayrak, Avro swap konusunda etkili hazinecilik noktasında çok daha yakından takip edecekleri bir süreç olacağını da dile getirdi. Bakan Albayrak, ekonomide son yaşananlara Türkiye’deki reel ekonominin çok güçlü bir cevap verdiğini belirterek, “Bunun bir sebebi yok, birçok sebebi var. En önemlisi, müthiş bir ekonomik koordinasyon aklıyla hareket edilen bir süreçten bahsediyoruz.” dedi.

Ekonomideki sağlanan koordinasyonun “gereksiz ithalatı” sınırlandırdığını anlatan Albayrak, ihracatın da anlamlı şekilde büyümeye devam etmesi ile cari açığın çok sert bir şekilde düşmeye başladığını kaydetti. Albayrak, bu yılki bütçede tek seferlik geliri öngörmediklerini ve bütçenin “muhafazakar” bir bütçe olduğunu belirterek, bu yılki bütçenin “küresel kıyamet senaryosu gerçekleşmezse” çok rahat bir bütçe olacağına işaret etti.

Dünyanın hiçbir ülkesinde, hiçbir politika belirleyicinin kurla alakalı tahminde bulunmasını beklemenin doğru olmadığını ifade eden Albayrak, “Yeni dönemde, Türkiye kaliteli büyüyecekse, cari denge noktasında stratejik akıl ortaya koyacaksa, reel ekonominin içerisinde kurun ortaya koyduğu avantajı ve dezavantajı doğru bir şekilde analiz edip çok stratejik bir akılla sahada olmak zorunda.

Dolayısıyla kur çerçevesi içerisinde bakış açımız genelde bu stratejik akılla olacak. Bu da kur düzeyi ile yorum yapmaktan ziyade, kurun rekabetçiliği, kurun reel ekonomiye etkisinin çok daha yakından gözetildiği bir bakış açısından olmalı.” değerlendirmesinde bulundu.

"İnşallah çok daha güzel günler bizi bekliyor"

Albayrak, bu yıl bütçede önceliklerinin “faiz tasarrufu” elde ederek borçlanma maliyetlerini düşürmek olduğunu söyledi. KDV iadeleri konusunda ciddi bir çalışma yaptıklarını belirten Albayrak, “Bütçe dengesi içinde ciddi bir çalışma yaparak bununla ilgili adımlar atabiliriz.” diye konuştu.

Bakan Albayrak, Türk ekonomisinin son 6 ayda tarihinin hiçbir döneminde muhatap olmadığı spekülatif ataklara maruz kaldığının altını çizerek, şunları kaydetti: "Türkiye birçok ülkenin ve kurumun beklentisinin aksine birkaç yıl bile değil belki bundan çok daha kısa sürede bu süreci bertaraf edip toparlanmayla, realist bir sisteme girdiğini gösteriyor. Ocak ayı itibariyle ortaya çıkan resim iyileşmenin, beklenenden daha hızlı olduğu yönünde.

Rakamlar nisan, mayıs ayına hızlı döndüğümüzü gösteriyor. Bu iyileşmenin ne kadar hızlı gerçekleştiğini ve kredi piyasasındaki canlanmayla birlikte ekonomideki toparlanmanın çok daha hızlı şekilde hayata geçeceğini düşünüyoruz."

31 Mart 2019'da yapılacak yerel seçimlerinden sonra, Türkiye'nin seçimsiz bir döneme girdiği için kazanımların çok daha etkin ve güçlü oluğu olduğu bir döneme girileceğini vurgulayan Albayrak, "Bu konuda en ufak bir endişemiz yok. İnşallah çok daha güzel günler bizi bekliyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Çok daha farklı Güney Kore ve Çin politikası gözlemlenecek"

Albayrak, Davos'taki temasları neticesinde Türkiye'ye yönelik yatırımların artıp artmayacağı yönündeki bir soru üzerine, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu kadarını söyleyeyim, toplantılardan daha dönmeden etkilerini arkadaşlardan almaya başladık. Sadece buradaki ziyaretimiz kapsamındaki sermaye girişi olsun, piyasalardaki hareketlenme olsun, pozitif etkisini, son bir iki gündür Türkiye'deki piyasalarda görüyoruz.

Bu sürecin bunlara daha da olumlu katkı yaparak borsalarımızda, sermaye piyasalarımızda ve bono piyasalarımızda olumlu etkisini görmeye başlayacağımızı düşünüyorum. Nitekim, nispeten başladı da." Fransa Maliye Bakanı ve Almanya Ekonomi Bakanı ile yaptığı görüşmelere ilişkin ise Albayrak, her iki ülke bakanlarıyla da verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.

Albayrak, gerek Fransa ve Almanya'da yaşanan son dönemdeki gelişmeler, gerekse küreselleşme ikliminde korumacılığın arttığı bir dönemde ikili ilişkilerin çok daha etkin ve üst bir noktaya nasıl taşınabileceği konusunda somut birçok konuyu ele aldıklarını aktardı.

Çin ve Güney Kore ile ticarette Türkiye'nin 30 milyar dolar açığının olduğunun anımsatılması üzerine Albayrak, bu konuya ilişkin 2018'in son çeyreğinden itibaren çok yönlü bir çalışma başlattıklarını anımsattı.

Türkiye'nin bölgenin en stratejik ülkesi olduğunun altını çizen Bakan Albayrak, ülkenin Çin ve Güney Kore'ye karşı verdiği ticari açığın bu şekilde sürdürülmeyeceğini muhataplarına da ilettiklerini ve önümüzdeki dönemde çok daha farklı Güney Kore ve Çin politikası gözlemleneceği bildirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim