• BIST 9549.89
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

Çanakkale Köprüsü’nün ihale süreci başladı

Çanakkale Köprüsü’nün ihale süreci başladı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Çanakkale 1915 Projesi’nin ihale sürecinin başladığını bildirdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Projesi’nde (BTK), sene sonunda dizel lokomotiflerle işletmecilik yapmayı hedeflediklerini söyledi. BTK hattı şantiyesine giden Arslan, firma yetkililerinden çalışmalarla ilgili brifing aldı ve proje kapsamında Kars Çayı üzerinde yapımı devam eden viyadükte inceleme yaptı. Arslan, incelemelerinin ardından, projeyle ilgili çalışmaların hızla devam ettiğini ve viyadük ayaklarının bitmek üzere olduğunu söyledi.

“YÜZDE 87’Sİ TAMAMLANDI”

Proje genelinde alt yapı, üst yapı ve menfezleriyle 100’ün üzerinde sanat yapısının bulunduğunu belirten Arslan, şunları kaydetti: “Bu sanat yapılarının yüzde 80’i bitmiş durumda, diğer kısımlarda da inşaat çalışmaları devam ediyor. Güzergah boyunca 10 kilometrenin üzerinde tünel var. Tünellerin de geneli bitti, iç kaplamaları yapılıyor. Proje genelinde yüzde 87 çalışma tamamlanmış durumda. Türkiye tarafındaki 79 kilometrenin yüzde 87’si tamamlanmış. Viyadüklerden biri ağustos sonu, diğeri ise eylül sonunda bitmiş olacak. Tünellerde de çalışmalarımız bitmiş olacak. Hedefimiz sene sonunda dizel lokomotifle tren işletmeciliği yapmak.”

BAŞLANGIÇ HEDEFİ 1 MİLYON YOLCU

Arslan, projeyle Avrupa ile Orta Asya arasındaki ticaretin, demiryoluyla kesintisiz olarak Türkiye üzerinden sağlanabileceğini belirterek, “Bir aylık periyotlarla testleri bitirmeyi planlıyoruz. Yıl sonu itibarıyla ortaya koyduğumuz hedefi gerçekleştirmek ve 2017 itibarıyla gerek yük ve gerek yolcu taşımacılığı yapmayı hedefliyoruz. Hedefimiz, ipek demiryolunun, dünya çapındaki büyük taşıma koridorlarından orta koridorun, eksik olan bu halkasını tamamlayarak, demiryolunu Avrupa’dan Orta Asya’ya, Çin’e kadar kesintisiz hale getirmek. Ülkemiz demiryolu koridorları Kars’ta bitiyor. Bunun Orta Asya ve Kafkasya ile bağlanmasını çok önemsiyoruz. Yük ve yolcu taşımacılığını önemsiyoruz. Başlangıçta hedefimiz 1 milyon yolcu, 6,5 milyon ton yüktür. Orta vadeli hedefimiz yolcuyu 3,5 milyona çıkarmak, yükü ise 35 milyon tona çıkarmak” dedi.

“MEGA PROJELER KÖPRÜ OLUŞTURACAK”

Arslan, Türkiye’nin, yaptığı bütün büyük projelerle Marmaray, Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli, İstanbul 3. Havalimanı, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Projesi ile sadece harita üzerinde köprü olmaktan çıkıp gerçek manada bir “köprü oluşturmaya” başladığına dikkati çekti. Bunun dünyada rahatsızlığa da yol açtığını ifade eden Arslan, şunları kaydetti: “Çanakkale 1915 Projesi’nin ihale sürecini başlattık. Projeyi hızlı bir şekilde milletin hizmetine sunacağız. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü 26 Ağustos’ta açacağız. Marmara etrafındaki bütün köprüleri ve otoyolları bir birine bağlayarak, orada ciddi bir katma değer oluşturacağız. Oradaki katma değeri bütün ülke insanın hizmetine sunup onların yaşam seviyesini üst seviyeye taşıyacağız”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim