• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara 4 °C

Bursa, savunma ve havacılıkta ihracatını dörde katladı

Bursa, savunma ve havacılıkta ihracatını dörde katladı
Yılın ilk 7 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre, savunma ve havacılık ihracatını yüzde 388,27 oranında artıran Bursa'nın ihracat değeri ise 7 milyon doları aştı.

Otomotiv ve makine sektörlerinde önemli bir tecrübeye sahip olan Bursa'nın stratejik sektörlerdeki performansı her geçen gün artıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre, Bursa'nın savunma ve havacılık sektörlerindeki ihracatı, 2017 yılının ilk 7 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 388,27 oranında yükseldi. Böylece Bursa'nın bu yılın 1 Ocak-31 Temmuz tarihlerinde savunma ve havacılık sektörlerindeki ihracat değeri 7 milyon doları aştı. Bu rakamda özellikle Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4027,50; Haziran ayında da yine geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3288,85 oranındaki artış etkili oldu. Bursalı firmalar özellikle otomotiv, tekstil, makine ve kimya gibi stratejik sektörlerdeki tecrübelerinden faydalanarak savunma ve havacılık sektörlerinden projeler üretiyor. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde farklı sektörlerde çalışan firmaların bir araya getirilip kümelenme ve Ur-Ge projelerinin hayata geçirildiği Bursa'da bazı firmalar Türkiye'nin milli projelerinde görev alıyor.

Global pazarda iddialarını artırıyorlar

TAI tarafından 2012 yılında havacılık, uzay, araç ve gereçlerinin üretiminde kullanılacak sac metallerin şekillendirilmesi alanında stratejik ortak seçilen Yepsan Grup, 2013'ten bu yana savunma sanayiine yönelik projelerde yer alıyor. Airbus ve Boeing için parça üretiyor. Yepsan, faaliyet gösterdiği alanlarda özgün ürünler imal edip, ihraç etmeyi ve Yepsan markasının bilinirliğini global pazarda artırmayı hedefliyor. Öte yandan yurt dışında ortaklıklar tesis ederek ya da şirketler satın alarak, bilgi ve teknolojiyi yerinde ve zamanında yakalamayı planlıyor. İnorganik büyüme hedefleyen Yepsan, böylece küresel ölçekteki teknoloji değişimine hızlı uyum sağlamayı amaçlıyor.

Dünyanın en büyük havacılık fuarlarında boy gösteriyorlar

Gökçen Grup, geçen yıl satın aldığı Alman uçak firması Aquila ile birlikte, teknoloji ve mühendislik üretip satan, yapıların hafifletilmesi üzerine mühendislik çalışmaları yürüten bir yapıya kavuştu. Grup, bugün İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent'te ve Bursa'da yer alan Ar-Ge merkezleri ile Aquila ortaklığında geliştirmeler yapıp, Türkiye'ye know how transferi sağlıyor. Özellikle hafif yapılarda uzmanlaşmayı hedefl iyor. Öte yandan ‘Türk Kartalı' olarak kabul edilen Aquila'nın dört ve altı kişilik modelleri için de geri sayım başladı. Geçen yıl ilk kez bir Türk markası olarak dünyanın en büyük havacılık fuarında boy gösteren Aquila'nın sipariş defteri de dolu.

Türkiye'de olmayan teknolojiler üzerinde çalışılıyor

Ürettiği sac işleme makineleri için ithal etmek zorunda olduğu lazer çipi kendi bünyesinde geliştiren Ermaksan, yarı iletken teknolojisinin üzerine lazer teknolojisini de ekledi. Ürettiği makinelerde kullandığı rezanatörleri de üretmeye ve ihraç etmeye başlayan Ermaksan, böylece uluslararası rekabette üstünlük sağladı. Son olarak Türkiye'nin yerli ve milli 3D makinesini imal etti. Ermaksan'ın bundan sonraki projeleri arasında ise sınır güvenliği, savunma sanayi, petrol boru hatları, havacılık gibi alanlarda da kullanılabilecek ve ısıdan rüzgara, gerilime kadar her bilgiyi bildirebilecek üzerinde sensörler olan fiber kablolar bulunuyor. Ermaksan'ın, Avrupa 7. Çerçeve projeleri olarak yürüttüğü bu çalışma henüz Türkiye'de olmayan bir teknolojiye de sahip.

İleri mühendislik ürünleri geliştiriliyor

İleri mühendislik ürünleri geliştiren Figes, başta savunma sanayii, havacılık, medikal, otomotiv, makine gibi sektörlere çözüm ortaklığı sunuyor. Mühendislik altyapısını tasarlama ve geliştirmenin ötesine taşıyıp, üretime de başlayan Figes, TÜBİTAK işbirliğinde stratejik projeler üzerinde de çalışmalar yürütüyor. Figes'in hayata geçirdiği projeler arasında milli 3D yazıcı, savunma sanayiine yönelik elektromanyetik direk, biyonik el gibi ürünler bulunuyor. Figes, MİLGEM projesinin de mühendislik hizmetlerini yapıyor.

Onaylı tedarikçi sayısı her geçen gün artıyor

Bursa'da savunma ve havacılık sektörlerinde hedef koyan firmalar her geçen gün artıyor. Bunlardan biri de Barida Makina. Çin, Rusya ve Avrupa başta olmak üzere otomotiv ana sanayilerinde özel üretim hattı bulunan Türkiye'nin nadir özel makine üreticileri arasında yer alan Barida Makina; teknik, idari ve finansal denetimler sonucunda savunma sanayiinin öncü firmalarından Havelsan'a tedarikçi olarak kabul edildi.

Otomotivde seri üretime yönelik, malzeme ve plazma nitrürleme yüzey sertleştirme teknolojisiyle, demir esaslı parçaların aşınma ömrünü artıran Er-Mir de faaliyet alanını savunma sanayiine yönelik uygulamalarla genişletmeye hazırlananlardan. Ar-Ge projeleri arasında motor silindir yüzeylerinin kaplanması, elmas benzeri (DLC) ve sert nano kompozit kaplamalar bulunan Er-Mir, öte yandan BTSO Uzay, Havacılık, Savunma Kümesi faaliyetleri dahilinde yurt içi ve dışı iletişim ağını genişletip fırsat yakalamaya çalışıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim