Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kilis Öncupınar Sınır Kapısı'nı ziyaretinde gazetecilere yaptığı açıklamada, kapının kısa zamanda revize edilerek hem kapasitesini hem hizmetini geliştireceklerini söyledi.
Gelişmelere paralel olarak Türkiye'nin Suriye'deki ticaretin gelişmesine ve Türkiye'deki iş adamlarının daha rahat ihracat yapmaları noktasında Öncüpınar Sınır Kapısı'nı rantabl hale getirmek istediklerini anlatan Tüfenkci, kapıyı onun için incelediklerini ifade etti.
Kapıdaki personele teşekkür ettiklerini, ilk defa kuyruk görmediklerini anlatan Bakan Tüfenkci, şunları kaydetti:
"İstiyoruz ki hem çalışılan ortamları iyileştirelim ama aynı zamanda dış ticaretimizi geliştirecek, kolaylaştıracak adımları atalım. Kilis'te entegre bir yapı içerisinde, buradaki esnaf kardeşlerimizin de kazanacağı bir duruma getirelim. Biraz sonra da Çobanbey Sınır Kapısı'na gideceğiz. Orada da kapı olarak açılması noktasında kararımızı almıştık. İnşallah Ankara'ya dönünce gerekli ödeneği de gönderip Sayın Valimiz nezaretinde orada büyük bir kapıyı oluşturmuş olacağız."
Her oyuna, her söylentiye karşı kendilerinin Türk girişimcisine ve insanına güvendiğini vurgulayan Tüfenkci, ülkeye güvenerek üretim yapanları ülkenin bugüne kadar hiç bir şekilde mahcup etmediğini dile getirdi.
Daha sonra Çobanbey Sınır Kapısı'na geçen Tüfenkci ve beraberindekileri burada Suriyeli çocuklar, İstiklal Marşı ile karşıladı.
Kapının Suriye tarafındaki çalışmaları da yerinde inceleyen Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, Çobanbey Sınır Kapısı'nın bakanlığın kararıyla B grubu iken A grubuna alındığını söyledi.
Fırat Kalkanı Harekatı sonrası Suriye'deki insanları ihtiyaçlarının giderilmesi ve bölgenin Türkiye ile ticaretinin geliştirilmesi adına önemli bir adım olduğunu anlatan Tüfenkci, şöyle konuştu:
"Sadece Çobanbey ve Azez bölgesi değil diğer bölgelerle de ticaretin artırılması noktasında ve sınır geçişlerinin kontrolü noktasında bir yandan güvenliği artırıcı modern kapıları inşa ederken bir yandan da ticareti geliştirici ve kolaylaştırıcı kapıları yapıyoruz. Çobanbey kapısının, faaliyete geçmesiyle beraber hem Kilis'e hem Gaziantep'e hem de Türkiye'ye önemli katkısı olacak. En önemlisi de hem karşıdaki yerleşim yerleriyle Türkiye tarafında bir ticari potansiyeli ortaya çıkarmış olacağız. Sahaya baktığımızda AFAD'ın aktarım lojistik merkezi ve görevlileri burada. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin göçmenlere 30 milyar doları nereye harcadığını soruyordu gelsin buralara baksın, Kilis'e baksın. Biz hastanelerimizle, okullarımızla, yollarımızla ve belediye hizmetlerimizle hizmet ediyoruz."