Bu fiyatın sürdürülebilir olmadığını anlatan fırıncılar, "Bizim amortisman, çalışan tazminatları, lojistik gibi masraflar hariç maliyetimiz 1.25 TL. 1 hafta içinde ekmek üretimi durabilir" diyor. Ekmek fiyatları üstünden yaşanan tartışmalar devam ediyor.
Fırıncılar İstanbul'da 3 yıldır 250 gram ekmeğin 1.25 TL olduğunu söyleyerek bunun sürdürülebilir olmadığını ifade ediyorlar. Hükümet kanadı ise özellikle enflasyonla mücadele sürecinde ekmek fiyatlarının değişmemesi konusunda kararlı.
Dünya gazetesinden Sercan Akıncı’nın haberine göre; fırıncılar zam yapılmaması halinde 1 hafta içinde ekmek üretiminin durdurulabileceğini kaydediyor. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) ekim ayı meclis toplantısında ekmek fiyatları ile ilgili bir maddenin oylanmasının ardından gerginlik çıktı. 250 gram ekmeğin azami 1.25 TL olmasını içeren maddenin oylanması sırasında reddeden yaklaşık 40, kabul eden 5-6 kişi olmasına rağmen iç tüzük gereği madde kabul edildi.
İTO'nun iç tüzüğüne göre oylama sırasında salonda bulunup, oy kullanmayanlar maddeyi kabul etmiş sayılıyor. Oylamanın hemen ardından ise birçok meclis üyesi duruma itiraz ederek salonu terketti. Fuaye alanında toplanan meclis üyeleri maddenin iptali için imza topladılar.
EN AZ 1.50 TL OLMALI
Ekmek fiyatlarının 3- 4 yıl öncesiyle aynı olduğunu hatırlatan İTO Ekmek, Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi'nden İTO Meclis Üyesi olan Sultan Selim Şimşek, son 3 ayda bütün girdilerine yüzde 40- 60 zam yapıldığını vurguladı. Fırınların yüzde 90'ının doğalgaz ile üretim yaptığını kaydeden Şimşek, doğalgaza gelen zamların ardından maliyetlerinin şiştiğine işaret etti.
Fırıncıların ekmek çıkaramaz duruma geldiğine dikkat çeken Şimşek, şöyle devam etti: "Fırıncılar en fazla 1 hafta daha dayanır. Sonra halk tipi dediğimiz ekmek çıkmaz. Zabıtalar baskınlar yapıyor fırınlara. Zannediyorum ki yakında cezalar da gelecek. Zam yapan fırınlar var. Cezalar geldiğinde mali sorun daha da büyüyecek. Çeşit ekmekte bir problem yok ama yüzde 80 somun ekmek tercih ediliyor.
Halka ucuz ekmek yedirelim derken hiç ekmek bulamama gibi bir problemle karşı karşıya kalınacak. Ekmek şu an en az 1.50 TL olmalı. Bu para kazandırmaz ama mevcut durumu idare eder. Bir ekmeğin görünen maliyetleri 1.25 TL. Amortisman, tazminatlar, lojistik gibi masraflar hesaplanmıyor. Bununla enflasyonla mücadele edilmez."
“KÂR İSTEMİYORUZ, AMA ZARAR DA”
Şimşek, 250 gramlık somun ekmeğin 1.25 TL olmasının sürdürülebilir olmadığını vurguladı. Fırıncıların bu fiyatlarla ay sonunu getirmesinin bile mümkün olmadığını anlatan Şimşek, "İflaslar başladı. Fırıncı daha önce elde ettiği birikimleri, gayrimenkulleri satarak süreci idare etmeye çalışıyor. Fırıncıdan fedakarlık isteniyor. Fedakarlık kârdan edilir. Kâr istemiyoruz ama zarar edilmemesi için biz Hükümetten yardım bekliyoruz" dedi.