Boeing, %2 artış gösteren ilk çeyrek gelirini 22,6 milyar dolar olarak açıkladı (Tablo 1). Hisse başı esas faaliyet kazancı (GAAP dışı), güçlü esas faaliyet performansı sayesinde, KC-46 Tanker programında geç dönem geliştirme testleri ve ilk üretime geçiş arasındaki tutarlılık programına uyum amacıyla gerçekleşen 156 milyon dolar tutarındaki vergi sonrası kesintiye rağmen 1,74 dolar olarak gerçekleşti.
Hisse başı GAAP kazançları 1,83 dolar oldu. Şirketin yıllık bazdaki beklentileri, özellikle gelişen performans sayesinde, teyit edildi.
Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO Dennis Muilenburg, “Yıllara sâri olarak artan askeri hava taşıtı teslimatları ve ana üretim programlarında süregelen güçlü faaliyet performansı, ilk çeyrekte Boeing’in gelir artışına ve güçlü nakit akışına ulaşmasını sağlamıştır,” şeklinde konuştu. “Bu performans sayesinde, yeni ürün gelişimine ve insan kaynağımıza yaptığımız yatırımlar devam etti ve hisse geri alımları ve kâr payı ödemeleriyle hissedarlarımıza önemli nakit girdisi sağlandı.”
Muilenburg, “Genel olarak performans trendlerimizden memnunuz ve bu yıl için öngörümüz pozitif olmaya devam ediyor. Tanker programımızda, müşterimize olan taahhütlerimizi yerine getirmek, ilk üretim uçağını zamanında teslim etmek ve programın tam üretime dönüşümünü sağlamak için gerekli yatırımları yapmaktayız,” dedi.
“Ekiplerimiz, geniş ve çeşitli rezervlerimizden kaynaklanan üretim artışı, şirket genelindeki kalite, güvenlik ve üretkenlik iyileştirmeleri ne yönelik hızlanan gelişim, kârlı büyüme sayesinde hissedarlarımıza daha büyük kazanım sağlanması ve ikinci yüzyılımıza girerken geleceğe yatırım yapılması gibi yükümlülüklerimizi yerine getirmeye yoğun bir şekilde odaklanmış durumdalar.”
Bu çeyrekte faaliyet nakit akışı; ticari uçak üretim oranları, güçlü faaliyet performansı ve gelir ve masrafların iyi zamanlamasını yansıtacak şekilde 1.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Çeyrek boyunca şirket, 28.6 milyon hissenin geri alımını 3,5 milyar dolar karşılığında gerçekleştirmiş olup, mevcut geri alım yetkilendirmesi kapsamında kalan 10.5 milyar dolarlık bölümün de önümüzdeki yaklaşık iki yıl içinde tamamlanması beklenmektedir. Şirket, bu çeyrekte aynı zamanda 0.7 milyar dolar değerinde kar payı ödemesi yaptı. Bu rakam, hisse başı kar payında önceki yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık %20’lik bir artışı yansıtıyor.
Menkul kıymetlerdeki nakit ve yatırımların toplamı, çeyreğin başında 12.1 milyar dolar değerindeyken, hisse geri alımları ve nakit akışlarının zamanlamasından dolayı çeyrek sonunda 8.4 milyar dolar oldu. Borç rakamı ise, çeyrek başındaki seviyede kalarak 10 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Çeyrek başında 489 milyar dolar olan şirketin bekleyen işlerinin toplam değeri, çeyrek sonunda 480 milyar dolara indi. Bu rakam, çeyrek boyunca alınan 13 milyar dolarlık net siparişi de kapsıyor.
Ticari Uçaklar
Ticari Uçakların ilk çeyrekteki geliri, düşük teslimat hacmi nedeniyle 14.4 milyar dolara geriledi. İlk çeyrek faaliyet karı, KC–46 Tanker programındaki 162 milyon dolarlık vergi öncesi kesinti, artan Ar-Ge giderleri ve 747 programındaki 70 milyon dolarlık vergi öncesi kesinti etkisini yansıtacak şekilde % 7.2 olarak gerçekleşti.
Bu çeyrekte şirket 737 MAX’ın ilk uçuşunu tamamladı. 737 programı, 737 MAX’ın lansmanından bu yana yaklaşık 3,100 sipariş aldı. Çeyrek boyunca şirket ayrıca, 787-10’un ana montajına planlanandan erken bir şekilde başladı ve Yeni Nesil 737 kargo dönüştürme programını başlattı.
Ticari Uçaklar, çeyrek boyunca 121 adet net sipariş aldı. 424 milyar dolar değerindeki 5.700’ün üzerinde uçaktan oluşan bekleyen işler gücünü koruyor.
Savunma, Uzay ve Güvenlik
Savunma, Uzay ve Güvenlik’in ilk çeyrek geliri 8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Faaliyet karı ise, üretim programlarındaki güçlü performansın kısmen dengelediği KC-46 Tanker programında Boeing Askeri Uçaklar(BMA)’a kaydedilen 81 milyon dolarlık vergi öncesi kesintiyi yansıtacak şekilde %10.3 oldu.
BMA’nın ilk çeyrek geliri, daha yüksek F-15 ve C-17 teslimatını yansıtacak şekilde 3.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Faaliyet karı ise, teslimat çeşitliliğinin kısmen dengelediği KC-46 Tanker programındaki kesintiyi yansıtarak %9,1 düzeyinde gerçekleşti. Planlanan her dört KC-46 test uçağı da halen uçmakta olup, ilk çeyrekte KC-46, muhtelif diğer hava taşıtlarıyla yakıt ikmali kabiliyetini kanıtladı. BMA, çeyrek boyunca ayrıca, ABD Deniz Kuvvetleriyle 20 adet P-8A Poseidon uçağı ve Amerikan Kara Kuvvetleriyle 117 adet Apache helikopteri için sözleşme imzaladı.
Network ve Uzay Sistemleri (N&SS)’nin ilk çeyrek geliri 1,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Faaliyet karı, United Launch Alliance fırlatmalarının zamanlamasını yansıtacak şekilde %8.5 oldu. Çeyrek boyunca N&SS, Boeing tarafından üretilen Intelsat Epic uydularından ilk altısını başarıyla fırlattı.
Küresel Hizmet ve Destekler’in (GS&S) ilk çeyrek geliri, Hava Taşıtı Modernizasyon & İdame ve Eğitim Sistemlerindeki artan hacmi yansıtacak şekilde 2,6 milyar dolara yükseldi. Faaliyet karı, program çeşitliliğini yansıtacak şekilde %13.3 olarak gerçekleşti. Çeyrek boyunca GS&S, NATO’dan C-17 eğitim ihalesi kazandı.
Savunma, Uzay ve Güvenlik’in bekleyen işlerinin değeri 56 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamın %37’si uluslararası müşterilerden alınan siparişlerden oluşuyor.