• BIST 9472.21
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

BİM: Teşekkür beklerken eleştiri alıyoruz

BİM: Teşekkür beklerken eleştiri alıyoruz
TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre, üretici fiyatlarının yüzde 32, tüketici fiyatlarının yüzde 18 arttığını belirten BİM İcra Kurulu Üyesi Aykaç, "Biz aslında bir miktar teşekkür beklerken, haksız eleştiriler yapılıyor. Bu bizi üzüyor" dedi.

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, son zamanlarda bazı ürünlerin fiyatlarının arttığını ancak bunun kur farkı nedeniyle gerçekleştiğini dile getirdi. Aykaç, üretici fiyatlarının arttığını tüketici fiyatlarının ise o kadar yükselmediğini bu nedenle bir miktar teşekkür beklediklerini ancak eleştiriye maruz kaldıklarını ifade etti.

Aykaç, GPD'nin 9 Ekim'de "Yeni Perakende" temasıyla bu yıl beşincisini düzenleyeceği Ortak Gelişim Kongresi'nin tanıtımına ilişkin düzenlenen toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Aykaç, devlet tarafından marketlere zam denetimlerinin yapılıp yapılmadığına ilişkin soru üzerine, olağanüstü bir süreçten geçtiklerini ve bunun farkında olduklarını ifade ederek, "Fiyatla ilgili devletin birimlerinin hemen hemen her mecrada denetimleri söz konusu. Bizler de bu denetimlere tabi olduk. Denetimin, alış ve satış fiyatını kıyaslama şekliyle yapıldığını söyleyebiliriz. Şu ana kadar bize intikal eden haliyle hiçbir kimseye ceza falan kesilmedi, bizim üyelerimize..." dedi.

Konuya "salt satış fiyatları artıyor" şekliyle bakılmasının doğru olmadığını vurgulayan Aykaç, "Allah'ın suyuna zam yapıldı' dediler. Ancak ambalajlı suyun maliyetinin yüzde 65'i ambalaj. Bu ambalaj da petrol türevlerinden geliyor. Buna da kur farkının yansıdığını düşünelim. Suda ikinci büyük maliyet lojistik maliyetidir." dedi.

Domates salçasının çok gündemde kaldığını, Türkiye'nin yıllık 2,5 milyon ton salçalık domatese ihtiyacı olduğunu, bu yıl ise 1,5 milyon tonluk salçalık domates çıktığını ifade eden Aykaç, Türkiye'de toplam 180 bin ton domates salçası tüketildiğini ancak olması gerekenin 400 bin ton olduğunu, aradaki farkın ihracata gittiğini anlattı.

"Teşekkür beklerken, haksız eleştiriler bizleri üzüyor"

Aykaç, söz konusu ürünlerin örneklerini çoğaltmanın mümkün olduğunu ifade ederek, "Ancak sektörün burada farklı şekilde algılanması bizi çok üzdü. Size sadece şu iki rakamı söyleyerek ne kadar haklı olduğumuzu gösterebiliriz. TÜİK'in enflasyon açıklamasına dikkatinizi çekmek istiyorum. Üretici fiyatları yüzde 32, tüketici fiyatları yüzde 18 artmış. Bunun aşağıda tutulmasının sebebi sektörün ve derneğin oyuncuları... Biz aslında bir miktar teşekkür beklerken, haksız eleştiriler bizleri üzüyor. Üretici değiliz, üreticinin ürettiğini satanlarız. Üretim maliyetleri arttığı müddetçe burada sadece 'o doğru mu arttı yanlış mı arttı' ona bakmak lazım." şeklinde konuştu.

Aykaç, devletin stokçuları takip ettiğine dikkati çekerek, "Derneğimizin üyelerinde stokçuluk gibi bir şeyi kimsenin yapabilme imkanı da, ihtimali de yoktur. Bu yanlış bir algıdır perakendeciler için..." dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim